Centrul pentru Inovatie in medicina a prezentat concluziile unui studiu sociologic intitulat Romanii si cancerul. Cu aceasta ocazie a avut loc o dezbatere cu participarea unor reputati specialisti: Prof. Dr. Florinel Badulescu (foto), presedintele Societatii Nationale de Oncologie Medicala din Romania (SNOMR), Dr Oana Costan, Directia Programe Nationale de la CNAS, Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABCR). Desi au fost invitati, au lipsit reprezentantii Administratiei Prezidentiale, ai premierului si ai comisiilor parlamentare de sanatate.

InoMed-IMAS: 5,2% dintre romani au fost diagnosticati cu cancer, la un moment dat, de-a lungul vietii
21,1 % dintre romani au/au avut cel putin un membru din familia restransa (sotul/sotia, fiul/fiica, mama/tata) diagnosticat cu cancer
numai 1% dintre romani considera ca autoritatile reprezinta principalul sprijin in cazul ar fi diagnosticati cu cancer
75% dintre romani considera ca dureaza prea mult pana un medicament nou descoperit sa ajunga la pacienti cu cancer din Romania
Centrul pentru Inovatie in Medicina (InoMed) si compania specializata in studii de piata IMAS au realizat prima cercetare sociologica reprezentativa la nivel national care si-a propus sa evalueze relatia dintre romani si cancer. Datele au fost colectate in perioada 1-20 aprilie 2016, pe un esantion reprezentativ la nivel national.
Centrul pentru Inovatie in Medicina, prin rezultatele prezentului studiu, a demonstrat ca resursele Societatii Civile in materie de servicii medicale sunt foarte mari si, cu siguranta, ar trebui folosite si de catre Autoritati. Domnul dr. Marius Geanta, cel care a venit cu initiativa studiului, este de altfel unul dintre putinii medici din Romania cu responsabilitate medicala, sociala si umana, a declarat Alin Teodorescu, presedintele IMAS.
Teama crescuta fata de cancer
Rezultatele studiului indica faptul ca un roman din 4 are o experienta cu cancerul:
5,2% afirma ca au fost diagnosticati cu o forma de cancer, ceea ce corespunde unui
numar total de aproximativ 840.000 de persoane.
21,1% au/au avut un membru al familiei (sotul/sotia, fiul/fiica, mama/tata) diagnosticat
cu cancer la un moment dat, ceea ce corespunde unui numar total de 3,34 milioane de
romani
In ceea ce priveste perceptia asupra bolii, 45% dintre cei care au raspuns considera ca diagnosticul de cancer duce intotdeauna la deces.
Principala temere legata de cancer este ca nu poate fi vindecat (26,6%), la care se adauga lipsa tratamentelor eficiente (7,4%), indisponibilitatea tratamentelor in Romania (7,1), lipsa banilor necesari pentru tratamente (5,8), plus teama de boala in sine, cu tot ce presupune ea (7,6%).
Daca, in urma cu 30 de ani, diagnosticul de cancer era sinonim cu sfarsitul iminent, intr-un orizont de timp foarte limitat, acum lucrurile s-au schimbat esential. Multe forme de cancer sunt acum boli cronice, precum diabetul zaharat sau poliartrita reumatoida. 2 din 3 pacienti cu cancer diagnosticati in SUA traiesc la 5 ani de la primirea diagnosticului. Sunt descrise cazuri de supravietuiri de lunga durata, de peste 10 ani, la pacienti care au primit diagnosticul de melanom malign metastatic nerezecabil, dar care au avut sansa de a fi tratati cu terapii personalizate si cu imunoterapii, spune dr. Marius Geanta, presedinte al Centrului pentru Inovatie in Medicina (InoMed).
In ciuda acestui progres remarcabil din punct de vedere stiintific, romanii inca asociaza intr-o proportie considerabila diagnosticul de cancer cu iminenta decesului, pe fondul unui acces redus la mijloacele modeme de preventie, screening, diagnostic si tratament, dar si pe fondul unui nivel redus de informare asupra evolutiilor spectaculoase din domeniul oncologiei, din ultimele decade.
Statul: cote reduse de incredere si asteptari limitate
65% dintre romani, indiferent daca au fost sau nu diagnosticati cu cancer, considera ca statul roman nu asigura un tratament corespunzator pentru pacientii cu cancer. in acelasi timp, 75% dintre romani considera ca dureaza prea mult ca un medicament nou descoperit sa ajunga la pacientii din Romania.
In acest moment, pacientii romani cu cancer au acces gratuit la mai putin de 15% dintre medicamentele aprobate, in perioada 2006-2015, de Agentia Europeana a Medicamentului, declara dr. Marius Geanta, presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina (InoMed).
Romanii considera ca principalul sprijin in lupta cu cancerul este familia (46,3%), urmata de noile tehnologii (inclusiv medicamentele si echipamentele medicale de ultima generatie, 30,1%) si de medici (16,5%), in timp ce numai 1% considera ca autoritatile reprezinta principalul sprijin in cazul unui diagnostic de cancer.
Ministerul Sanatatii are o cota de incredere de numai 39% si doar spitalele publice se afla mai jos in acest clasament (35%), cu mentiunea ca datele au fost colectate inainte de criza dezinfectantilor. La polul opus, se afla increderea in medici, 66% dintre romani afirmand ca au incredere mare si foarte mare in doctori. Un alt aspect important relevat de studiu este ca 9 din 10 pacienti cu cancer se declara multumiti de medicul oncolog curant, afirma dr. Marius Geanta.
Rata redusa de penetrare a informatiei despre inovatia in oncologie
in Uniunea Europeana, anul trecut, au fost aprobate 14 medicamente noi impotriva cancerului, fiind cel mai mare numar de molecule noi aprobate in oncologie intr-un an, din istoria Agentiei Europene a Medicamentului.
Cu toate acestea, doar 1,6% dintre cei care au raspuns au indicat intervalul corect, aspect care arata un nivel redus al penetrarii informatiei despre inovatia in oncologie, la nivelul populatiei Romaniei, dar si un orizont de asteptare limitat in privinta terapiilor noi, inovatoare, destinate cancerului. Multi romani pur si simplu nu stiu si nu cred ca dinamica dezvoltarii medicamentelor in cancer este atat de intensa si in fiecare an se aproba medicamente personalizate sau imunoterapii care au potentialul de a schimba destinul unui pacient cu cancer, explica dr. Marius Geanta.
Desi 84,8% sunt de acord ca acelasi tratament impotriva cancerului poate avea rezultate foarte diferite la pacienti cu diagnostic similar, doar putin peste jumatate intre romani afirma ca si-ar dori un tratament personalizat, aspect relevant pentru nevoia de a implementa programe de informare si educare menite sa creasca nivelul de intelegere asupra bolii si a tratamentelor moderne, precum medicina personalizata sau imuno-oncologia. Cu cat un pacient sau un cetatean este mai informat asupra inovatiei in oncologie, cu atat este mai in masura sa-si ceara drepturile si sa impulsioneze autoritatile pentru a asigura un acces continuu, extins si cost-eficient la inovatia in oncologie, afirma dr. Marius Geanta.

Inovatia pe care romanii nu si-o pot permite

Mai mult de o treime dintre romani au auzit de concepte stiintifice revolutionare, dar care sunt deja parte din realitatea terapeutica actuala din oncologie, precum medicina personalizata si imuno-oncologia. Aceste terapii sunt asociate, de catre respondent!, cu costuri crescute, asa incat doar 16% afirma ca si-ar putea permite cu usurinta sa acopere costurile tratamentelor moderne pentru cancer, in timp de 44% nu vad posibilitatea efectuarii platilor necesare pentru un tratament inovativ.
- Datele confirma inca odata rolul marcant pe care statul ar trebui sa-l joace in asigurarea accesului pacientului cu cancer la cel mai inalt nivel de asistenta medicala. in afara de compensarea medicamentelor noi, o alta posibilitate de a asigura un acces rapid la inovatie, fara costuri din partea statului, este stimularea participarii in studii clinice,
explica dr. Marius Geanta, presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina (InoMed). Numai ca doar 6% dintre pacientii cu cancer din Romania declara ca au luat parte la studii clinice cu medicamentele oncologice, pe fondul unui procent de 53% din populatie care considera ca intrarea intr-un studiu clinic ofera acces la tratamente de ultima ora, mai bune decat cele existente.
Studiul InoMed - IMAS este parte a programului Oncology Innovation Agenda, derulat de Centrul pentru Inovatie in Medicina in anul 2016.
Partenerii programului Oncology Innovation Agenda sunt companiile BMS, MSD si Roche.
Centrul pentru Inovatie in Medicina este o asociatie non-guvemamentala, infiintata in anul 2014, cu scopul de a aduce inovatia in medicina pe agenda publica din Romania, in beneficiul oamenilor.