Jurnalul National : Aproximativ 70% dintre romani nu cunosc ce investigatii sau analize sunt necesare pentru diagnosticarea cancerului colorectal (Autor : Magda Marincovici)

Majoritatea romanilor au informatii privitoare la cancerul intestinului gros, dar aproape 70% nu stiu care sunt investiatiile si analizele ce permit diagnosticarea acestei boli, demonstreaza studiul efectuat de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), impreuna cu IMAS. Emisiunile televizate, precum si prietenii, rudele, cunostintele sunt principalele surse de informare cu privire la cancerul intestinului gros. Doar 15% dintre respondentii informati spun ca au aflat despre acest tip de cancer de la medic
Persoanele varstnice sunt mai inclinate sa declare ca si-ar dori sa primeasca informatiile necesare prin intermediul televiziunii, in timp ce, la polul opus, tinerii privesc internetul ca principala sursa de informare cu privire la acest subiect.
In legatura cu rezultatele reiesite din acest studiu, Cezar Irimia, presedintele FABC, a declarat: Este imperios necesar ca toata opinia publica sa constientizeze pericolul cancerului colorectal si al cancerului, in general. Un rol mai activ ar trebui sa il aiba mai ales televiziunile, canalul media care se adreseaza cu precadere celor aflati in grupa de varsta cu grad ridicat de risc. Investigatiile se pot face si inainte de 50 de ani, asa ca este mai bine sa va informati la medicul de familie din timp, mai ales daca exista si antecedente in familie".
Colonoscopia este principala investigatie pentru diagnosticarea cancerului colorectal mentionata atat de cei care au auzit de boala, cat si de cei care s-au confruntat propriu-zis cu boala.
In Europa, cancerul intestinului gros este a doua cauza de deces dintre toate tipurile de cancer. Anual, in lume mor 700.000 de oameni din aceasta cauza. Conform Globocan 2008, incidenta anuala a acestei forme de cancer, in tara noastra, este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecventa a celor mai intalnite forme de cancer la ambele sexe.
De asemenea, circa un milion de noi cazuri sunt descoperite anual, in intreaga lume. Acest lucru este cu atat mai ingrijorator cu cat, in comparatie cu alte forme de cancer, cel intestinului gros poate fi detectat in stadii incipiente si tratat cu sanse reale de vindecare. Pentru aceasta trebuie aplicate metodele de screening, efectuarea de investigatii specifice periodice, chiar si in lipsa semnelor de boala. Aceste investigatii trebuie initiate dupa implinirea varstei de 50 de ani, uneori chiar mai devreme daca medicul o indica, mai ales in cazul persoanelor care prezinta cazuri de boala in familie.