Evenimentul Zilei : Ipoteze SOC: La ce ajuta TRECEREA la orarul DE IARNA?

Specialistii spun ca, in ciuda aparentelor, noptile mai lungi si zilele mai scurte ajuta starea de sanatate!
Trecerea la orarul de iarna scade riscul cancerului la san, creste calitatea somnului si ajuta starea de spirit, potrivit unor studii realizate de prestigioase institutii medicale.

Hormonul intunericului

Trecerea la orarul de iarna ar fi benefica, pe termen scurt, pentru ca putem dormi cu o ora in plus. Pe langa efectele pe care le simtim in mod direct, exista o serie de influente putin cunoscute ale faptului ca in perioada rece avem parte de mai mult intuneric.
Intr-un studiu realizat de Institutul National pentru Studierea Cancerului din Statele Unite, expertii sustin ca pe langa factori precum istoricul familial, fumatul, alcoolul sau o dieta proasta, care sunt principalii factori de risc pentru cancerul de san, expunerea indelungata la lumina electrica, pe timp de noapte, ar putea reduce rezistenta in fata acestei boli. Lumina generata pe orice alta cale decat cea naturala incetineste producerea unui hormon numit popular "hormonul intunericului". Stiintific se numeste melatonina si lupta impotriva tumorilor si cancerului.

In serios

Un alt studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Haifa, Israel, releva faptul ca in tarile in care iluminatul public este prezent intr-un procent mare, cazurile de cancer sunt mai multe. "Totusi, asta nu inseamna ca trebuie sa ne intoarcem in Evul Mediu si sa stingem toate luminile. Legatura dintre lumina electrica si cancer ar trebui luata totusi in serios", a declarat nu demult, pentru dailymail.co.uk, seful echipei de cercetatori, profesorul Abraham Aim.
Poate parea surprinzator, dar starea de spirit se poate imbunatati datorita faptului ca in perioada rece avem parte de mai putina lumina. Simpla expunere la lumina generata de ecranul televizorului ne poate duce spre efectele unei depresii, conform studiilor efectuate de o serie de psihologi de la Universitatea din Ohio. Lumina de la ecranul televizorului impiedica secretia melatoninei, hormon responsabil si de starea psihica generala, subliniaza profesorul Randy Nelson, conducatorul acestui studiu.
Un studiu al Universitatii din Pennsylvania a aratat ca oamenii care lucrau noaptea si erau nevoiti sa doarma in timpul zilei, daca se odihneau in camere care sa blocheze complet orice raza de lumina, aveau parte de o ora in plus de somn fata de cei care dormeau in camere luminate.

Un somn restaurativ

Alte cercetari au aratat ca purtarea unei masti de ochi, pe timpul noptii, ii ajuta pe cei care au probleme cu somnul sa adoarma mai usor. In timpul unui somn cu adevarat odihnitor, creierul consolideaza experientele memorate pe parcursul zilei, imbunatateste capacitatea de a invata, in timp ce organismul inlocuieste celulele vechi cu altele noi si re-energizeaza organele si muschii.
"Nu exista dubii in privinta faptului ca intunericul duce la un somn restaurativ, astfel ca e bine sa va asigurati ca dormitorul este suficient de intunecat inainte de a merge la culcare. Cu cat dormim mai mult si mai bine pe timpul noptii, cu atat suntem mai putin stresati, dar mai motivati, pe timpul zilei", declara profesorul Neal Stanley, de la Universitatea din Pennsylvania.