aroi.ro: Dezbaterea "Recastiga-ti feminitatea"

Educatia si stilul de viata sanatos se afla printre preocuparile principale ale Asociatiei ROI (www.aroi.ro). ROI vine de la albine, comunitate, vibratie, iar aici femeile si energia lor au un rol foarte important. Iar energia noastra, a femeilor, depinde mult de ceea ce se intampla in viata noastra intima. Si asa ajungem la viata sexuala, unde mai sunt multe de facut in ceea ce priveste informarea si educatia.
Stupul ROI a gazduit o dezbatere despre un subiect delicat care nu este pus prea des in dezbatere - calitatea vietii sexuale a romancelor. Punctul de plecare a fost un studiu realizat de Gallup pentru Feminella pe aceasta tema, avand in vedere si o afectiune prea putin cunoscuta - uscaciunea vaginala.
Simona David-Cribasanu, coordonator al proiectelor educationale in stupul ROI, si Ana Nicolescu, de la mamicaurbana.ro, au fost moderatoarele intalnirii la care au luat parte bloggerite, psihologi si antrenoare.
Mai intai, ne-am intrecut in a crea o atmosfera calda, primitoare pentru invitatele noastre, ca doar de aceea am creat Atelierul de rasfat! Cristi Sutu ne-a facut o surpriza si ne-a invatat cum sa preparam paine proaspata, pufoasa si gustoasa. Apoi, Oana Bernecher de la Flowersophie ne-a incantat cu o demonstratie de design floral.
Dar sa revenim la tema noastra, care, inevitabil, a tras si presa. Dupa cum stim cu totii, in ceea ce priveste viata sexuala, multe lucruri sunt inca tabu in societatea noastra si, ca atare, sunt multe de facut in ceea ce priveste informarea si educatia, iar aici mass-media are un rol important.
De precizat ca studiul Gallup a fost realizat in februarie-martie 2013 pe un esantion de 216 femei care locuiesc permanent in Bucuresti, cu varsta intre 25-60 ani. Studiul cantitativ, a fost completat de unul calitativ. Acest studiu arata ca, in ceea ce priveste viata lor sexuala, romancele sunt inca tributare faptului ca educatia pe aceasta tema este "sublima, dar lipseste cu desavarsire". In general, din motive cunoscute, mamele noastre au fugit de acest subiect, ca atare si multe femei din ziua de astazi tind sa il minimizeze sau sa-l bage sub pres, chiar daca este afectata calitatea vietii lor sexuale.
Studiul a aratat ca 27% dintre femeile care au acceptat sa participe la studiul Gallup, acuza simptome specifice afectiunii "uscaciunea mucoasei vaginale". Incidenta acestei afectiuni creste o data cu inaintarea in varsta, ajungang la o treime din femeile cu varsta peste 45 ani.
A trai cu uscaciune vaginala nu este deloc usor, urmarile fizice si psihologice ale acesteia nu sunt de neglijat. Mare parte dintre femeile afectate se confrunta cu disconfort, stari depresive, iar viata lor de cuplu are serios de suferit, din cauza durerilor in timpul contactului, daca afectiunea nu este tratata. Diferenta este ca, potrivit studiilor, la nivel european, femeile vorbesc despre aceasta afectiune, merg la medic, se trateaza si se bucura in continuare de o viata implinita. Situatia este cunoscuta si din diversele medii de informare, ceea ce nu este cazul in Romania.
Renate Nenciu, coordonatorul studiului de la Gallup Romania, a explicat ca, la noi, desi numeroase femei se confrunta cu simptome ale acestei afectiuni - ea nu este constientizata, diagnosticata si tratata. 44% dintre femeile care au declarat ca se confrunta cu simptomele afectiunii nu au luat nicio masura si doar o treime s-au adresat medicului ginecolog. Sa mai adaugam ca dintre respondente 46% nu au fost la doctorul ginecolog in ultimul an.
Aceste sunt cifre care reflecta situatia din Bucuresti, unde femeile au acces la mai multe informatii si au alte posibilitati. In orasele mici sau in mediul rural, va puteti imagina care este situatia. Dupa cum constatam cu totii, pe masura ce inainteaza in varsta, putine femei care ajung la menopauza se bucura de o viata de cuplu implinita, iar aceasta lipsa se reflecta, de multe ori, in lipsa de vitalitate si probleme de sanatate.
Totusi, sunt si concluzii optimiste: studiul Gallup arata ca cel putin tinerele (25-34 ani) discuta deschis cu partenerii lor despre problema uscaciunii vaginale (88% fata de media 47%). In ceea ce priveste reactiile partenerilor, aici este de discutat.
Oana Stoianovici, membru ROI si coach care realizeaza si workshopuri pentru femei, a pus accentul pe exprimarea emotiilor si pe necesitatea unei mai bune comunicari intre parteneri.
Bogdana Dobre, blogger, este de parere ca ar fi binevenita o campanie de informare pe tema educatiei sexuale pentru femei - un articol scris dupa dezbatere de Bogdana aici. Tot ea a remarcat modul superficial in care mass media trateaza cateodata subiecte care tin de educatie sexuala. Si pentru ca multe dintre participante sunt mame, a fost clara preocuparea lor pentru a avea o comunicare mai deschisa cu copiii lor, mai ales ca acestia pun de multe ori intrebari dificile.
Am discutat despre toate acestea si multe altele, ajungand la concluzia ca astfel de intalniri sunt necesare si ca, de ce nu, vom pune la cale impreuna cum sa le continuam in viitor. Mai multe fotografii de la eveniment, puteti gasi pe pagina noastra de FB. Adela Stan a povestit pe blogul ei,jurnaluluneimamicifericite.ro despre dezbatere. Un articol care ne arata cat de sensibil este subiectul gasiti si pe olandezulzburator.

Sursa: aroi.ro