gq.ro : Impaca-ti foamea cu cap

Sapte lucruri pe care nu le stiai despre foame

Dupa o noapte in care nu ai dormit vrei sa mananci mancare grasa. Desi exista ideea ca mancarea grasa influenteaza somnul, exista si reversul, spun cei de la Time.
Sunt de trei ori mai multe sanse sa mananci primul lucru pe care il vezi in frigider decat al cincilea. Cel putin asa spune studiul lui Brian Wanskink.
Parerea ta despre cat de mult ai mancat te poate face sa iti fie mai mult sau mai putin foame. Ideea aceasta este sustinuta de studiul facut de PLOS ONE, care au facut un experiment cu 100 de oameni, carora le-au pus supa in recipiente de doua marimi diferite. Desi cantitatea de supa a fost aceeasi, cei care au mancat initial din farfuria mai mica au spus mai devreme ca le este foame. Concluzia: e mai bine sa te concentrezi doar asupra a ceea ce mananci, pentru ca foamea este in mare parte influentata de perceptia ta. Si mananca din farfurii mai mari!
Culorile afecteaza perceptia ta asupra mancarii. Exista studii care spun ca anumite culori iti schimba chiar gustul. Spre exemplu, un vin alb colorat in rosu le-a dat studentilor de la Universitatea din Bordeaux impresia ca gustul este de vin rosu. Un studiu al Universitatii din Cornell a scos la iveala faptul ca mancam mai mult daca farfuria se asorteaza cu mancarea din ea. Nu te-ai fi gandit la asta, nu?
Ce mananci iti influenteaza cu 20% productivitatea la munca. Spre exemplu, cantitatea optima de glucide din sange este de 20 de grame, adica atat cat ai lua dintr-o banana. Asa ca, daca uiti sa mananci, sa nu te miri de ce nu ai dat randament la serviciu.
Mirosul inseamna 80% din gustul pe care il atribuim mancarii. Exista studii vechi care explica foarte precis modul in care mirosul mancarii ne schimba gustul, iar explicatia cea mai simpla, oferita de Gordon M. Shepherd, este ca vaporii care vin din mancare in timp ce noi practic ii respiram stimuleaza celule care se gasesc in nas. Nu ne dam seama de asta pentru ca de obicei observam textura mancarii.
Doi cheeseburgeri sunt echivalentul unui orgasm. Partea creierului responsabila de placere "reactioneaza" la dopamina, despre care vorbim si in timpul sexului, si in timp ce mancam un cheeseburger. Desi cercetatorii (poate cei britanici) sustin echivalenta aceasta, placerea nu a putut fi masurata cu exactitate in legatura cu fast-food-ul.
Concluzie: S-ar putea ca de multe ori foamea sa te pacaleasca atat de tare incat sa ajungi sa golesti frigiderul in doi timpi si trei miscari, indiferent ce culori, mirosuri sau legaturi amuzante are mancarea cu orgasmul. Sfatul nostru: pentru ca foamea sa nu ti se depuna pe burta, sub forma de grasime, mai bine ai grija la ce alimente mananci. Daca ai uitat, citeste aici ce te ajuta sa ai un abdomen impecabil.