Jurnalul National: Plasture cu estrogeni - terapie care tine in frau cancerul de prostata cu metastaze cu mai putine efecte adverse (Autor Magda Marincovici)

Administrarea de estrogeni pe cale transcutanata ar putea reprezenta o alternativa la tratamentele hormonale actuale indicate in in cazurile de cancer de prostata in stadii avansate, demonstreaza un studiu britanic.
Se stie ca formele avansate de cancer de prostata necesita un tratament hormonal pentru a bloca secretia de testosteron. Sunt analogi LHRH, in majoritatea lor folositi in cadrul hormonoterapiei. Dar aceasta terapie este asociata cu multe efecte secundare: slabiciune musculara, osteoporoza, disfunctii erectile, bufeuri...
Studiul britanic, publicat recent in The Lancet Oncology, arata ca estrogenii administrati sub forma de plasture cutanat ar putea fi o alternativa interesanta la analogii LHRH in cancerul de prostata cu metastaze.
Estrogenii au fost utilizati in tratamentul cancerului de prostata pentru a diminua efectele testosteronului. Este un tratament eficient, reaminteste profesorul Emmanuel Chartier-Kastler, urolog la Spitalul Pitie-Salpetriere. Insa administrarea lor a fost diminuata, deoarece sporeste riscul de accidente trombo-embolice. In prezent, estrogenii sunt prescrisi intr-un numar restrans de cazuri si sunt sistematic asociati prevenit unui tratament anticoagulant. Deocamdata rezultatele testelor clinice din aceasta faza indica faptul ca numarul accidentelor cardiovasculare nu a fost cu mult diferit intre grupa pacientilor cu tratament cu analogic LHRH si grupa pacientilor cu plasture estrogenic. Totusi, nivelul glucozei si al colesterolului din sange a fost usor mai scazut in grupa pacientilor cu plasture, relevand un oarecare efect benefic al estrogenilor.
Medicii britanici spera ca, in curand, vor putea sa dovedeasca ca tratamentul estrogenic ar putea permite si evitarea ostoporozei, ceea ce nu s-a putut in aceasta faza a testelor clinice. Potrivit profesorului Chartier-Kastler, daca rezultatele publicate se vor confirma pe un lot mai mare de pacienti, plasturii estrogenici ar putea reprezenta un real beneficiu pentru bolnavi, imbunatatindu-le confortul vietii. La ora actuala, la barbati cancerul de prostata este cea mai frecventa forma de cancer, dar si cu sansele cele mai mari de vindecare, daca este diagnosticat in faze incipiente si tratat corect.