Jurnalul National : Femeile sunt mai expuse riscului de atac de cord (Autor : Magda Marincovici)

Femeile sunt mai expuse riscului de infarct miocardic. Explicatia: unele probleme de diagnostic la femei comparativ cu barbatii, sustine un studiu efectuat in SUA, publicat recent in revista Global Heart, editia online, cu titlul "Coronary artery disease in women".

Cercetatorii de la Universitatea Colombus (Ohio) au ajuns la concluzia ca femeile sunt afectate de infarct miocardic aproximativ in aceeasi proportie cu barbatii. Totusi, la femei, diagnosticul de infarct comporta cateva aspecte esentiale. Astfel, cercetatorii americani au stabilit ca factorii care favorizeaza bolile cardiovasculare contribuie in mod diferit la femei si la barbati la aparitia infarctului. In primul rand, la femei, ereditatea atarna mai greu in declansarea atacului de cord. Femeile, care au unul dintre parinti suferind de infarct, sunt mai expuse riscului comparativ cu barbatii aflati in aceeasi situatie. Aceeasi constatare este valabila si in cazul diabetului.

Studiul "Coronary artery disease in women" subliniaza, de asemenea, ca la ambele sexe, obezitatea favorizeaza aparitia unui infarct de cord. Cu mentiunea ca la femei, obezitatea mareste riscul de infarct pana la 64%, in timp ce la barbati, la 46%.

Si in termeni de gravitate a formei de infarct, femeile sunt defavorizate fata de barbati. Comparativ cu barbatii, la femeile, sub varsta de 50 de ani in cazul unui infarct cu acelasi grad de severitate rata de deces este de doua ori mai mare. Si riscul de infarct este aproape dublu la femeile cu varste de peste 65 de ani comparativ cu barbatii (42% fata de 24%). Interesanta este explicatia pentru aceasta dublare a riscului. Cu ajutorul tehnicilor de imagistica medicala, cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca diagnosticul de infarct este mai dificil de stabilit la femei, din care cauza ele nu beneficiaza de asistenta medicala in timp util pentru a depasi pericolul. Diagnosticul de infarct de miocard stabilit imagistic este mai usor de precizat la un pacient decat la o pacienta. Deoarece la barbat, arterele coronare obturate sunt foarte bine vizualizate prin tehnicile imagistice. Ceea ce nu se intampla in cazul femeilor. Pentru ca la femei, aceasta obturare se formeaza mai frecvent pe vasele mici care sunt mai dificil de "vazut" prin aceleasi tehnici medicale.

La concluziile studiului "Coronary artery disease in women" se mai adauga si faptul ca, pana la menopauza, femeile sunt protejate de hormoni care asigura o buna irigare a vaselor sanguine. Din pacate, dupa menopauza, nivelul estrogenului scade, crescand riscul de infarct. Astfel, la femeile postmenopauza, vasele sanguine au tendinta de a se calcifia mai repede si mai usor, primul pas spre arteroscleroza, factor ce predispune la infarct.