MAGAZIN : Stanton Friedman si "balivernele" (Autor: DAN D. FARCAS)

(Continuare)

Kimball se mai intreaba: "Cum putem sa credem ca nepamantenii ar lasa tehnologia lor pe mana noastra, creaturi atat de razboinice?" "Daca au capacitatea sa ajunga aici dintr-un alt sistem solar, atunci ei au cu siguranta si capacitatea de a colecta sau vaporiza epava". Friedman se indoieste insa ca vizitatorii ar fi fost preocupati de duplicarea tehnologiilor lor. Nici Cristofor Columb nu ar fi putut duplica un submarin nuclear sau un cip de radio sau un calculator.
O alta obiectie a lui Kimbal se refera la pastratrea secretului, spunand: "Este o idee naiva convingerea ca guvernul Statelor Unite ar putea sa mentina o conspiratie atat de vasta, pana azi, si sa nu rasufle nimic. Istoria ne invata ca singura situatie in care secretele sunt pastrate cu succes o perioada foarte lunga este aceea in care ele sunt limitate doar la cativa oameni. De indata ce incepe extinderea cercului de cunostinte, barierele cad". Friedman nu este de acord cu acest argument, mentionand ca 12000 de oameni de la Bletchley Park din Marea Britanie au lucrat in secret la interceptarea, decodarea, traducerea si distribuirea cu atentie a mesajelor comunicatiilor militare germane la inceputul anilor 1940. Niciun cuvant nu s-a spus despre acest efort decat dupa ce au trecut 25 de ani de la terminarea razboiului.
Aeronava Lockheed Stealth a fost realizata, la un cost de 10 miliarde dolari, timp de peste 10 ani, in secret, folosind mii de oameni. La un moment dat Proiectul Manhattan a implicat 60.000 de oameni lucrand in secret. Organizatia Nationala de Recunoastere a contractat cu firma Boeing un satelit spion cu o noua arhitectura si apoi anulat programul. Au fost implicati mii de oameni in secret, la un cost de 13 miliarde de dolari. Dezvoltarea cu succes a primului satelit spion american, in cadrul programului "Corona", a fost tinut secret pentru mai mult de 30 de ani. Primul satelit (care a urmat dupa 12 esecuri scumpe) a obtinut mai multe informatii despre instalatiile militare sovietice decat toate avioanele de spionaj U-2 care l-au precedat. Si in acest caz au fost implicate mult mai multe persoane decat doar cateva.
Friedman a fost atacat si pentru convingerea sa conform careia Pamantul putea fi vizitat de o civilizatie avansata, chiar daca aceasta folosea nave care nu depaseau viteza luminii si foloseau tehnologii pe care le cunoastem si noi. De la stelele cele mai apropiate, de pilda de la Zeta Reticuli, se putea ajunge la noi cu ajutorul unor nave cosmice propulsate cu energie nucleara intr-un numar de decenii, dupa care vizitatorii se puteau instala in locuri ferite, in afara Pamantului, de unde sa ne viziteze planeta folosind un alt tip, mult mai usor de vehicule, cele pe care noi le numim uneori OZN-uri.
Intrucat, de pilda Kimball, a scris ca aceste idei ar fi "baliverne", Friedman se vede obligat sa raspunda. Primul argument este ca "atunci cand inginerii si oamenii de stiinta vor sa controleze cantitati mari de energie, se duc la energia nucleara". El trece in revista puterea armelor atomice (de fisiune) si termonucleare (de fuziune), dintre care ultimele au ajuns la o energie echivalenta de peste 50 de milioane de tone de trotil. Mentioneaza apoi submarinele nucleare, ca si portavioanele nucleare, primele dintre acestea putand functiona timp de 18 ani fara realimentare. Au existat si trei organizatii diferite care au operat cu succes, la poligonul de teste nucleare din Nevada, rachete propulsate cu ajutorul fisiunii nucleare (Westinghouse Astronuclear Laboratory, Aerojet General si Los Alamos).
Ultima racheta, numita Phoebus 2B, avea o putere de 4400 MW (de peste trei ori puterea centralei nucleare de la Cernavoda n.n.) si diametrul de 2,4 metri. Ar putea exista desigur si sisteme mai avansate de propulsie decat energia nucleara. Dar pentru zborurile interstelare si pentru venirea nepamantenilor la noi ele nu sunt absolut necesare. Sa nu uitam ca stelele din apropiere sunt la indemana tehnologiilor de care dispunem chiar si azi, cu conditia sa dorim sa alocam banii necesari. Pana in 1938 noi nici macar nu stiam ca exista un proces precum fuziunea nucleara, iar azi stim ca peste tot in Univers exista planete dintre care multe trebuie sa fie considerabil mai vechi decat Pamantul. Acest avans in cunoastere a fost obtinut de noi intr-un timp istoriceste foarte scurt.
Friedman spune, in recentul sau articol, ca adevaratele "baliverne" sunt nesfarsitele teoretizari privind ce anume ar putea fi activitatile extraterestre si motivatia acestora, evitand in acelasi timp faptele si dovezile. In loc ca cei ce il critica sa spuna ca "rachetele cu propulsie nucleara sunt baliverne" ori ca doar grupuri mici pot tine secrete, ar fi mai bine ca ei sa ia in considerare ca, inca din anii 1940, au fost semnalate OZN-uri deasupra multor facilitati nucleare. Exista rapoarte in acest sens de langa Oak Ridge National Laboratory din Tennessee, de la Los Alamos National Laboratory din New Mexico, ori de la Hanford Atomic Works din estul statului Washington. Mai mult decat atat, asa cum au scos la iveala Robert Hastings si Robert Salas, au existat observatii de OZN-uri care au coincis cu blocarea unor rachete pe care erau montate arme nucleare. Iar ideea ca doar grupuri mici pot pastra un secret este dezmintita si de faptul ca in 2013 bugetul negru al SUA a fost de aproximativ cincizeci de miliarde de dolari.