B365.ro : Sala polivalenta a Catedralei Neamului este aproape gata
380 de muncitori lucreaza pe santierul Catedralei Mantuirii Neamului pentru finalizarea lucrarilor la nivelul subsolului 1 al mega-lacasului de cult, nivel la care se va afla sala polivalenta.

Recent, s-a inceput montarea esafodajului si cofrarea grinzilor salii polivalente, iar in zona perimetrala a acesteia se lucreaza la doua placi intermediare si la foaier. Potrivit inginerilor responsabili pe santier, citati de agentia de stiri a Patriarhiei Romane, ultimele lucrarile s-au concentrat la subsolul 1 al edificiului unde urmeaza sa fie finalizata si sala polivalenta.
"S-au turnat arcele de la foaierul salii polivalente, elemente care au un mare grad de complexitate si care au necesitat foarte multa munca si atentie la toate etapele procesului de edificare: armare, cofrare si betonare. Tot la sala polivalenta s-a inceput montarea esafodajelor pentru grinzile placii de la cota 0 care va acoperi sala", a spus Petre Chiuta, inginer in cadrul sectorului Monumente si Constructii bisericesti al Patriarhiei Romane.
De asemenea, in spatiul salii polivalente s-a inceput montarea esafodajului care trebuie sa sustina grinzile masive, cu o inaltime de aproape 3 metri. In paralel cu aceste lucrari, un alt front de lucru se desfasoara la nivelul holurilor de acces la sala polivalenta de la subsolul 1, informeaza agentia de stiri.
"Ne indreptam intr-un ritm cat se poate de rapid spre zona altarului pentru inchiderea armarii, cofrarii si betonarii la placa cota 0. Placile intermediare sunt placile de pe holuri din jurul salii polivalente care fac accesul in zonele anexe si in exteriorul edificiului", a spus inginerul Ion Ion, responsabil cu controlul calitatii de la firma constructoare Bogā€˜Art.
Din cele trei subsoluri ale Catedralei Neamului, doua vor fi folosite ca sali polivalente, dar si pentru cripte sau sali destinate agapelor, conform proiectului prezentat in exclusivitate de B365.RO:
- Subsol 2 (cota minus 16 metri): sala polivalenta ce poate fi folosita, potrivit reprezentantilor Patriarhiei, activitatilor misionare, catehezelor si ca spatiu pentru conferinte sau agape. Sala polivalenta de 1.684 mp poate functiona si ca paraclis, in partea estica fiind amplasat un altar, cu dimensiunea de 117,7 mp. Tot la 16 metri sub pamant vor functiona altarul, sala de consiliu si mai multe cripte
- Subsol 1 (cota minus 11 metri): sala polivalenta de 2.307 mp, structurata in trei nave, spatiile fiind separate prin pereti "miscatori". La acelasi nivel vor mai fi amplasate cripte, un cabinet medical, spalatorul de vase si depozitele de mobilier.
Catedrala Neamului va fi dotata cu adapost antiatomic, "pentru ca asa prevede legea pentru constructiile mari" - sustine purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica. Patriarhul Daniel a sfintit temelia Catedralei Neamului, la sfarsitul lunii iunie 2012, in ultima caseta a radierului unde a fost coborata crucea folosita, in 2007, la punerea pietrei de temelie, precum si copii dupa documentele fundamentale ale lacasului de cult.