ligiapop.com : Vitamina B12 si efectele carnii asupra sanatatii umane
(Continuare)

Un alt articol superb pe aceeasi tema, dar putin mai dezvoltat este scris de Dr. Valentin Nadasan.
"Carnea te face sa cresti mare si puternic" — este fraza care a circulat printre generatii si generatii, ajungand cu timpul sa fie dovedita a fi nu tocmai reala. Nu degeaba cand un pacient se adreseaza doctorului cu o lista de boli vechi, i se spune sa consume mai putina carne sau sa evite carnea. Totul prinde contur si face sens daca am fi deschisi la sfaturile medicilor. Intrebarea vine, dar totusi ce poate sa fie asa de rau daca consumam si noi un gratar, o friptura din cand in cand? Eu nu spun nu, numai ca nu este tocmai ceea ce corpul nostru are nevoie.
In conformitate cu Enciclopedia Britanica, in corpul animalelor ucise se regasesc mari cantitati de toxine: acidul uric si alte toxine. Aceste schimbari biochimice se produc in timpul agoniei animalelor care se zbat pentru a-si scapa viata. Animalele sunt creaturi senzitive care stiu prea bine ce li se intampla. Ele simt frica eliberand cantitati foarte mari de adrenalina care se raspandeste cu rapiditate in fiecare particica a corpului lor, otravind fiecare particica. Odata cu consumarea carnii respective, inghitim si cantitati insemnate din frica si teroarea animalului in agonie. Adrenalina in aceasta forma este extrem de toxica pentru corpul omenesc.
O alta problema este calitatea si pastrarea carnii care nu tot timpul este impecabila, deoarece producatoriilor nu le pasa asa de mult de sanatatea consumatoriilor ci mai mult de aspectul si vanzarea produsului.
Carnea, dupa numai cateva zile de la sacrificarea animalului, capata o culoare gri-verzuie maslinie, deoarece procesul de putrefactie se face simtit. Pentru a masca degradarea vizibila, industria carnii foloseste substante care afecteaza serios in timp sanatatea omului, precum nitrati si alti conservanti — pentru a o face in mod artificial sa apara rosie.
Spre deosebire de plante, care au o membrana celulara rigida si un sistem circulator simplu, celulele animale mor foarte rapid cand circulatia este oprita. Imediat ce viata inceteaza proteinele animale se coaguleaza si sunt secretate enzime autodistructive; se formeaza o noua substanta numita "ptomaina".
Carnea, pestele si ouale au o proprietate comuna: ele se descompun si putrezesc rapid. Cea mai mare cantitate de carne este consumata de obicei la un interval de o saptamana sau doua si aici trebuie sa reamintim ca putrefactia si cresterea numarului de bacterii incepe aproape imediat dupa moarte. Obisnuinta de a consuma o asemenea carne animala in starea sa caracteristica de descompunere rapida, creeaza otravuri foarte violente in colon si, in plus, imbatrineste prematur tractul intestinal.
Daca ar fi sa analizam mai aprofundat, descoperim ca fiintele umane nu au intestine de o dimensiune mica precum animalele, ci dimensiunea intestinului subtire are in jur de 5-7 m iar a celui gros 1,5 m. In momentul in care consumam carne de orice fel, mereu va exista un exces de fecale in intestine si vorbim aici de kg intregi, de care nu vom scapa si pe care le vom purta cu noi uneori zile si ani de zile. De asta am ramas si eu uimita citind diverse articole pe internet, dupa care am intrebat cateva cadre medicale care mi-au intarit cele afirmate.
Din aceasta retinere de toxine se dezvolta constipatia, balonarea, dureri de cap — mergand pana la migrene suparatoare — depresii, greturi, scaderea poftei de mancare, astenie, insomnie, oboseala permanenta cat si senzatie de greutate, deficienta de B12 etc. Pe cand atunci cand mananci in mare parte cruditati, detoxificarea este completa. Scapi de orice fel de simptome cauzate de toxine si te simti un alt om, mai curat si mai plin de vitalitate.
Nu mai spun de grasimile animale sub forma de colesterol care acopera peretii vaselor sanguine umane si pe masura ce persoana consumatoare de carne imbatraneste, deschiderea acestor vase se diminueaza din ce in ce mai mult. Presiunea asupra inimii creste, rezultand o vulnerabilitate cardiaca si o crestere a tensiunii arteriale.
Pe de alta parte, una dintre problemele cele mai grave ale secolului nostru este cancerul, iar pericolul aparitiei cancerului este mult mai crescut la persoanele consumatoare de carne, mai bine zis prin prezenta mult prea mare de proteine. Dupa cum bine stim, celulele canceroase deja existente in corpul omenesc se dezvolta rapid prin prezenta unui exces de proteine. Nu trebuie sa uitam ca doar de 45 - 50g /zi are nevoie corpul nostru, pe cand o portie medie de friptura are peste 80g proteine. Proteine de care avem nevoie nu trebuie sa fie de origine animala. S-a demonstrat ca vegetalele contin proteine complete si nu avem de ce sa ne temem.
Stiu ca este greu mai ales daca suntem atasati de gustul de neinlocuit si mai ales de asocierea din subconstientul nostru a gustului, mirosului unei mancari cu amintiri pe care vrem sa le retraim. Totul este greu pana realizam ca sanatatea se afla in mainile noastre. Totul este posibil — nu sunteti nici primul nici ultimul om care a renuntat la carne.
Daca acum ne este teama de presiunea familiei si greutatea pastrarii acestei hotarari, ar trebui sa ne gandim ce recunoscatori ar putea fi acestia daca prin diminuarea si ulterior eliminarea carnii din dieta ne-am salva pe noi insine, dar si pe dragii membri ai familiei noastre de boli fatale, fara scapare. Momentul deciziei ne apartine si convingerea prin informare este cea mai buna cale de a lua masuri acum, cat se mai poate, nu in ultimul moment, cand poate deja verdictul va fi dat si boala de care suferim este mult prea apasatoare si fara leac.