Pesurse.ro : Fara caini pe strada in 18 luni. Planul lui Sorin Oprescu

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat planurile municipalitatii pentru gestionarea situatiei cainilor maidanezi. Oprescu a explicat ca isi propune sa adune cel putin 80% dintre cainii comunitari intr-o perioada de 18 luni si sa reduca numarul cazurilor de oameni muscati de caini cu 90%.
Primaria Capitalei va strange de pe strazi 80% din cainii fara stapan, in urmatoarele 18 luni. Cainii vor fi dusi in adaposturile municipalitatii, de unde iubitorii de animale ii vor putea adopta fara niciun fel de costuri. Dar bucurestenii si asociatiile neguvernamentale care adopta caini din adapsturi trebuie sa isi asume responsabilitatea ingrijirii lor, astfel incat acestia sa nu mai ajunga inapoi pe strada.
Potrivit planului sustinut de Sorin Oprescu, in urmatoarele 18 luni, Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) va prinde cate 150-250 de caini pe zi, actionand cu 12 echipaje in 187 de zone din Bucuresti. ASPA va actiona cu prioritate in apropierea scolilor, a gradinitelor, parcurilor, locurilor de joaca pentru copii, a spitalelor, in locurile intens circulate si acolo unde au fost semnalate haite si caini agresivi.
Primaria a pus la dispozitie numarul de telefon 021/9844 unde bucurestenii pot suna la orice ora din zi si din noapte pentru reclamatii si urgente. ASPA va asigura non-stop un serviciu de interventie, pentru a raspunde acestor reclamatii.
Planul lui Sorin Oprescu prevede si construirea in regim de urgenta a 2.500 de locuri noi in adaposturile ASPA, pe langa cele 800 existente in prezent. Cainii vor fi prinsi, dusi in adaposturi, deparazitati si sterilizati si pregatiti pentru adoptie.
Sorin Oprescu ii indeamna pe toti iubitorii de animale sa adopte cainii din adaposturile municipalitatii. Primaria a pus la dispozitie numarul verde 0800800877 pentru adoptii si a prelungit programul pentru adoptii de luni pana vineri intre orele 10.00-15:00. Nu in ultimul rand, a eliminat orice fel de cost asociat adoptiei cainilor fara stapan.
In saptamanile urmatoare, Primaria va demara o campanie de informare pentru incurajarea adoptiilor. Tinta lui Oprescu este de a da in adoptie cel putin jumatate din cainii stransi de ASPA. In acest sens, Primaria va colabora cu iubitorii de animale si cu toate organizatiile neguvernamentale responsabile, care isi asuma adapostirea sau adoptarea cainilor fara stapan.
In acelasi timp, Primaria va lua masuri impotriva abandonului cainilor pe strada.Impreuna cu Politia Locala, Primaria va verifica daca oamenii si ONG-urile care adopta caini isi asuma si responsabilitatea pentru ingrijirea lor. Abandonul cainilor pe strada va fi pedepsit penal, potrivit rigorilor legii.