Infobrasov.net : Sondaj: pentru romani, 1 Mai a pierdut semnificatia de zi a muncii

Circa jumatate dintre romani considera ca 1 Mai se sarbatorea mai frumos inainte de Revolutia din 1989 si ca in ultima vreme data respectiva nu mai are semnificatia de zi a muncii, releva un sondaj realizat de IRES.
Potrivit cercetarii sociologice, ale carei date au fost date publicitatii marti, 47% dintre cei chestionati cred ca 1 Mai nu si-a mai pastrat in ultimii ani semnificatia de zi a muncii, iar 33% cred ca aceasta zi si-a mai pastrat semnificatia respectiva intr-o anumita masura.
De asemenea, 56% dintre respondenti considera ca 1 Mai se sarbatorea mai frumos inainte de 1989, iar 25% cred ca acum se sarbatoreste mai frumos.
Studiul IRES mai releva ca unul din 10 romani nu considera potrivit ca Ziua Muncii sa fie sarbatorita printr-o zi libera si peste jumatate dintre acestia cred ca aceasta zi ar trebui sarbatorita prin munca.
Cercetarea mai arata ca doi din 10 romani vor pleca undeva in perioada 1 Mai - Pasti, majoritatea in vizita la rude si prieteni (54%), iar bugetul alocat acestei zile variaza de la zero lei (8% dintre respondenti) si pana la peste 600 de lei (5%).
Conform studiului IRES, locul de munca provoaca stres pentru 46% dintre cei chestionati, in timp ce 54% dintre ei spun ca locul de munca le provoaca putin stres sau deloc. De asemenea, o treime dintre respondenti (31%) sunt ingrijorati si foarte ingrijorati de faptul ca ar putea sa-si piarda locul de munca.
Cei chestionati spun in proportie de 64% ca locul de munca actual este foarte important, iar 77% dintre participantii la cercetare cred ca daca nu ar mai avea actualul loc de munca le-ar fi greu si foarte greu sa-si gaseasca un serviciu nou.
‘87% dintre cei aflati in cautarea unui loc de munca sustin ca ar accepta un job si daca acesta ar necesita competente inferioare pregatirii lor profesionale, acelasi procent ar accepta si un loc de munca ce ar presupune munca peste program sau la domiciliu. 53% dintre cei care isi cauta un job ar accepta un loc de munca chiar daca salariul ar fi mai mic decat asteptarile lor. 64% dintre respondenti cred ca se muncea mai bine in Romania inainte de 1989‘, se mai arata in concluziile sondajului IRES.
Cercetarea sociologica a IRES a fost realizata in 26 si 29 aprilie, pe un esantion multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national de 1.689 de persoane si cu o marja de eroare de 2,5%.