Senatorul Haralambie Vochitoiu a sustinut o declaratie politica intitulata: Deschiderea noului an universitar in al 26-lea an al declinului demografic al Romaniei . Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Deschiderea anului universitar 2015 - 2016 ne ofera prilejul de a adresa tuturor studentilor din tara noastra spor la invatatura si rezultate bune, insa, ne obliga si la examinarea cu mai mare atentie a problemelor acestei categorii extrem de importante. Fara indoiala, tinerii care se pregatesc astazi in institutiile de invatamant superior, tineretul urban informat si care prezinta o mobilitate intelectuala crescuta, constituie un segment de populatie hotarator in ceea ce priveste destinul Romaniei. Inainte sa facem referire la potentialul pe care tineretul bine pregatit il are in raport cu diferitele sectoare economice, fata de inovatie si tot ceea ce tine de asigurarea dezvoltarii in deceniile urmatoare a societatii romanesti; este necesar sa atragem din nou atentia asupra problemelor demografice a caror rezolvare nu poate fi gasita fara concursul categoriilor amintite.
Dupa cum este cunoscut, fenomenul imbatranirii populatiei afecteaza sever multe state ale Uniuni Europene, intre care Germania, Italia si Finlanda, previziunile indicand ca odata cu 2020 acest fenomen se va acutiza la nivelul intregului bloc comunitar. Vicepresedintele Bancii Centrale Europene, Vitor Constancio, subliniaza faptul ca potentialul cresterii economice a Europei este diminuat datorita micsorarii pietei muncii, pe fondul sinuciderii demografice a batranului continent. Pentru tara noastra, semnale similare sunt transmise de catre EUROSTAT, Institutul National de Statistica, Academia Romana si mediul universitar; multe dintre acestea fiind reflectate in mass-media. Vom aminti aici doar concluziile formulate de dl. prof. dr. Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane, care estima ca populatia Romaniei va scadea pana in 2050 la 17,1 milioane de locuitori - problema demografica devenind astfel una de siguranta nationala.
Distinsi colegi, atat in calitate de membru al Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala, cat si din cea de secretar al Comisiei pentru afaceri europene, vreau sa accentuez necesitatea de a preintampina depopularea Romaniei, cauzata atat de reducerea fertilitatii, cat si de soldul pozitiv al migratiei externe. Situatia este suficient de sumbra pentru a face trimitere la chestiuni adiacente cum ar fi impactul asupra sistemelor de asigurari sociale. Daca astazi Europa este framantata de cateva sute de mii de refugiati sirieni, alungati in timp de razboi, pe noi ca romani trebuie sa ne preocupe parasirea pe timp de pace a tarii de catre milioane dintre compatriotii nostri, multi dintre ei provenind tocmai din randul tinerilor bine pregatiti. Doar in ceea ce priveste sistemul de invatamant, cei doi factori destabilizatori enuntati, au condus la restrangerea cu 30% a bazinului demografic de recrutare a studentilor. Imbatranirea de la nivel european ne ingreuneaza situatia si mai mult, de vreme ce multe state cu economie dezvoltata atrag familii tinere, specialisti de inalta calificare si chiar absolventi de colegii romanesti prestigioase, care aleg sa urmeze cursurile universitare in tarile vestice si sa se stabileasca acolo pe termen lung.
Acestea fiind spuse, suntem datori in al 26-lea an al declinului demografic sa privim cu mai mare raspundere politicile publice in vederea incurajarii formarii de familii; de scadere sub 22 de ani a varstei de procreare; de sporire a natalitatii, in special in randul studentilor si a tineretului bine pregatit; de asigurare a insertiei rapide pe piata muncii a acestor categorii si de transmitere a unor angajamente ferme ale statului fata de cei care aleg sa ramana si sa-si construiasca o viata in tara lor. Interesul national cere ca la ceasul Centenarului Marii Uniri, pe care ne pregatim sa-l sarbatorim in 2018, Romania sa aibe garantia ca va dainui, ca stafeta intre generatii va fi schimbata iar viitorul Statului va incapea pe cele mai bune maini.