Senatorul Alexandru Cordos l-a interpelat pe Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu. Obiectul interpelarii: Calitatea serviciilor medicale romanesti.

Odata cu intrarea in vigoare a Directivei UE nr. 24/2011, in luna octombrie a acestui an, riscam sa asistam la fenomenul depopularii masive a sistemului medical romanesc datorita faptului ca este posibil ca medicii specialisti si asistentii bine pregatiti sa plece din tara pentru conditii de lucru mai bune si pentru salarii mai mari.
O alta consecinta a directivei o va constitui faptul ca pacientii care au cel putin un nivel mediu de trai vor urma medicii romani in tarile de destinatie pentru un tratament mai bun, tratamentul fiindu-le platit de statul roman.
Deoarece directiva va obliga statul roman sa ramburseze contravaloarea tratamentului, procesul va capata amploare lipsind spitalele de potentiali pacienti si golind visteria Casei Nationale de Asigurari Sociale de Sanatate, in timp ce doar cei saraci vor incerca sa apeleze la sistemul sanitar romanesc.
Una dintre posibilitatile de remediere urgenta a problemelor, atat in ceea ce priveste situatia salariatilor cat si cea a pacientilor, poate fi o reforma a sistemului de finantare a sanatatii care sa aiba drept rezultat o crestere semnificativa a resurselor financiare alocate unitatilor sanitare.
Domnule ministru, avand in vedere cele prezentate, va rog sa aveti amabilitatea de a-mi preciza ce modalitati de actiune aveti in vedere pentru a asigura cresterea calitatii serviciilor medicale din Romania si care este termenul de implementarea al acestora?