Sofranul este considerat cel mai pretios condiment din lume si si-a castigat, de-a lungul secolelor, renumele de "aur rosu" al bucatariei. Adus in secolul al XIV lea de mauri in Spania, a patruns, treptat, in multe bucatarii ale lumii. Pentru a obtine 1 kg de mirodenie este necesara recoltarea a 130.000-250.000 de flori. Sofranul este pretios si datorita tehnicii de recoltare care implica numeroase operatii care se executa manual: florile de sofran se recolteaza deschise, dupa ce se ridica roua, iar apoi din ele se extrage o parte a pistilului care se usuca in aceeasi zi.
Aroma intensa a sofranului, ce nu poate fi obtinuta pe cale artificiala, imbogateste gustul multor specialitati asiatice, dar si mediteraneene si din multe alte bucatarii. Sofranul condimenteaza specialitati din pui, peste, miel, orez, dar si supe si sosuri. In paella, risotto si frantuzescul bouillabaisse, sofranul aduce o aroma unica.
Maestri ai artei culinare recomanda ca sofranul sa fie adugat spre finalul prepararii specialitatilor dorite, in mancaruri calde, pentru a nu se pierde savoarea sa speciala.
Alaturi de celelalte condimente premium de la Kotanyi, sofranul aduce o delicioasa savoare specialitatilor traditionale, dar si noilor creatii culinare. Lasati-va inspirati de acestea!