sanatate.bzi.ro: Atac de cord in timpul sexului. Iata in ce situatii partidele de amor se pot termina tragic

De multa vreme, cercetatorii considera ca sexul ii epuizeaza pe barbati, iar moartea in timpul actului sexual, intr-un pat strain, eventual, a devenit frecventa. Nu numai adulterul, dar si anxietatea urmata de atacuri de panica, precum si constiinta incarcata pot conduce catre un final tragic.

Iata factorii care cresc considerabil riscul de infarct sau accident vascular:

Infidelitatea

Barbatii infideli sunt supusi unui risc mai mare de infarct, faptul de a-ti insela sotia creand un stres si un sentiment de culpabilitate care aduc prejudicii sanatatii, se afirma intr-un studiu realizat recent de cercetatorii de la Universitatea din Florenta.

Desi sotii infideli par a avea o viata sexuala mai bogata si mai plina de satisfactii decat sotii fideli, un anumit numar de studii au lasat sa se inteleaga ca infidelitatea barbatilor poate sa antreneze un risc cardiovascular mai mare.

"Sexul extraconjugal ar putea fi stresant, intrucat amanta este adeseori mai tanara ca sotia, iar raporturile sexuale au loc adeseori dupa un consum excesiv de alcool si mese copioase", afirma autorii italieni, a caror meta-analiza a fost publicata recent in Journal of Sexual Medicine.

O intalnire secreta, intr-un loc cu care sotul infidel nu este familiarizat, cauzeaza si o reactie fiziologica puternica, caracterizata prin cresterea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac. Sentimentul de culpabilitate fata de sotie poate contribui si el la aparitia stresului psihologic, care cauzeaza la randul sau o crestere a riscului de boli cardiovasculare.

Sedentarismul

Un studiu al Asociatiei Medicale Americane acorda o atentie speciala riscurilor generate de efortul fizic excesiv. In studiul prezentat, cercetatorii si-au concentrat atentia pe doua activitati umane care pot fi considerate foarte obositoare: "sportul episodic" si "sexul in exces". Trebuie spus ca riscul unui atac de cord in timpul sedintelor sportive sau al actului sexual este destul de mic. Cercetatorii au concluzionat ca efectele pozitive, rezultate in urma acestor activitati, cu siguranta sunt mult mai evidente.

Cu toate acestea, Isa Daabre si Jessica Paul, de la Universitatea Tufts, din Boston, sunt ferm convinsi ca ambele activitati, amintite mai sus, pot provoca serioase probleme cardiace. "Se stie ca miscarea are un impact pozitiv asupra inimii si circulatiei sanguine, dar s-a demonstrat, totodata, ca suprasolicitarea provocata de stresul brusc, sexul intens sau extenuarea psihica pot provoca atac de cord", scriu autorii.

Rezultatele a 14 studii asupra unui total de 14.000 de pacienti arata ca activitatea sportiva brusca creste de 3,5 ori riscul unui infarct. In cazul sexului intens acest risc creste de 2,7 ori. Gradul de risc pentru barbati este dat de forma fizica de moment a fiecaruia. In cazul celor care se "antreneaza" neregulat riscul este mult mai mare.

"Riscul unui atac de cord creste atunci cand cei care fac sport foarte rar decid sa treaca la o activitate sportiva intensa", spune Martin Hall, doctor in medicina sportiva la Universitatea Tehnica din Munchen. "Chiar si plimbarile scurte de 5 minute, sustinute intr-un ritm intens, pot conduce la suprasolicitarea organismului", a continuat acesta.

Expunerea la soare

Studiile efectuate de cercetatorii de la Berkeley University (California, SUA), arata ca in cazul unui exces de UV, 72 % dintre femei si 81% dintre barbati pot suferi un accident cerebral in timpul actului sexual pe timpul verii. Fenomenul se datoreaza influentei unor substante asemanatoare serotoninei, fabricate la actiunea ultravioletelor din zonele temperate. Aceste serotonine de vara provoaca o consolidare prin proteine a peretilor vasculari din anumite tesuturi, inclusiv din creier. Rigiditatea temporara a vaselor de sange din anumite zone cerebrale face ca in timpul actului sexual sa creasca riscul de spargere a acestor vase, consecinta fiind accidentul vascular cerebral. (sursa: doctorulzilei.ro)