Senatorul Sorin Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica intitulata: "Reciclarea ", pe care o puteti citi in continuare.

In fiecare zi, indiferent de activitatea noastra, producem cu siguranta ceva. De fapt, chiar si in zilele mai putin productive privind obiectul activitatii noastre, producem deseuri. Da, iata numitorul comun al activitatilor umane de pretutindeni. Ganditi-va o secunda la faptul ca, exact in acest moment, nu doar in tara noastra, ci in intreaga lume, milioane de oameni isi desfasoara activitati care de care mai complexe si, prin urmare, produc mii si mii de tone de deseuri.
Gandul acesta este intr-adevar coplesitor si ar trebui poate sa ne aducem aminte mai des de impactul nostru asupra acestei planete.
Situatia din Romania in privinta gestionarii deseurilor este una dintre cele mai rele din Uniunea Europeana, 99% din toate deseurile municipale fiind depozitate in gropi, in timp ce media europeana este de 38%. De asemenea, reciclarea este de doar 1% in Romania, in timp ce media Uniunii este de 24%. La compostare procentul este de 0%, fata de media UE de 18%.
Hartia este cel mai comun si frecvent deseu si se elibereaza din toate domeniile de activitate. Ne trece prin mana in fiecare zi, dar de multe ori nici nu ne dam seama cat de iresponsabil o folosim, din neinformare, inconstienta, din pacate, chiar si din nepasare.
In urma activitatilor umane rezulta o cantitate enorma de deseuri, din care 40% sunt doar deseuri de hartie. Prin deseu se intelege orice obiect, produs, material care nu mai este folosit, fiind aruncat. Toata aceasta cantitate de deseuri de hartie poate fi reciclata pentru producerea altor produse din hartie. Atunci de ce sa nu o folosim, salvand astfel o parte din padurile tarii si ale planetei?
Pentru fabricarea unei tone de hartie obisnuite se folosesc intre 2 si 3,5 tone de lemn, adica sunt taiati aproximativ 20 de copaci. Din fibrele de celuloza din lemn, rezultate dintr-un proces de fierbere chimica, se obtine hartia. Prin reciclarea unei tone de hartie sunt salvati 17 copaci.
Mai mult, din punct de vedere al poluarii mediului inconjurator si al consumului de energie, hartia reciclata este mai avantajoasa decat hartia obisnuita. Prin reciclarea unei tone de deseuri de hartie se economisesc 30.000 de litri de apa, se foloseste intre 28% si 80% mai putina energie electrica si se reduce poluarea aerului cu aproape 95%.
Stimati colegi, stim cu totii motivele pentru care reciclarea este benefica, stim cu totii ca situatia deseurilor escaladeaza pe zi ce trece, dar actiunile noastre nu arata intotdeauna implicarea de care am putea da dovada daca ne-am uni fortele in lupta reciclarii. Este nevoie sa ne implicam impreuna cu toate institutiile statului si sa dam un exemplu prin reciclarea hartiei din Parlament, caci stim cu totii cat de mult o folosim in activitatea noastra. Sa mergem apoi mai departe si sa dam inca un semnal de alarma asupra nevoii reciclarii prin folosirea, pe viitor, a hartiei reciclate in defavoarea hartiei obisnuite.
Haideti atunci sa facem impreuna acesti pasi mici pe drumul rezolvarii unei probleme atat de complexe si importante, pe care de multe ori nu stim cum sa o abordam. E nevoie sa actionam si sa ne implicam imediat.