Senatorul Florian Bodog a adresat o intrebare ministrului Nicolae Banicioiu. Obiectul intrebarii: situatia copiilor nascuti prematur in spitalele din Romania
Prin aceasta intrebare doresc sa va atrag atentia asupra problemelor cu care se confrunta majoritatea spitalelor din Romania in efortul lor de a salva vietile copiilor nascuti prematur, si anume lipsa de personal, de aparatura moderna si a medicamentelor necesare pentru preventia si asistenta prematuritatii.
Din punct de vedere statistic, la nivel mondial, unul din zece copii se naste prematur (inainte de 37 de saptamani). In Romania numarul copiilor nascuti prematur este in continua crestere, nasterea prematura fiind si una dintre principalele cauze ale mortalitatii infantile. In timp ce, la nivelul Uniunii Europene, rata mortalitatii in astfel de cazuri se situeaza la 2%, in Romania cifrele sunt mult mai ingrijoratoare, ajungandu-se la situatii in care rata mortalitatii depaseste 10% dintre copii cu greutatea de sub 1 kg. Si mai grav este ca multi copii nu pot beneficia de un tratament direct, acestia aflandu-se pe liste de asteptare pentru ca, din pacate, spitalele nu sunt inca pregatite si dotate corespunzator si nu au acces la medicamentele necesare pentru preventia si asistenta prematuritatii. La nivel national, Spitalul Marie Curie din Bucuresti este singurul care se ridica la standardele necesare, dar si acest spital a fost dotat exclusiv din sponsorizari si contributiile medicilor si nu din surse publice.
Din punct de vedere al personalului, spitalele noastre acuza o lipsa acuta de specialisti: Romania nu se situeaza nici macar la jumatatea normelor europene in ceea ce priveste repartitia asistentelor la numarul bolnavilor in terapie. Durata mare a pregatirii asistentelor, care se poate intinde pe o perioada de 5 pana la 10 ani, posturile blocate precum si oportunitatile oferite de spitalele din strainatate reprezinta principalele impedimente in calea asigurarii numarului necesar de personal.
Lipsa aparaturii, a medicamentelor si a personalului sunt resimtite cu atat mai pregnant cu cat noile tehnologii din domeniu imbunatatesc semnificativ rata de supravietuire, precum si gradul de leziuni neurologice pe care un copil le poate suferi, si, implicit, capacitatea acestuia de a avea o viata normala.
Avand in vedere toate aceste aspecte problematice, as dori sa va intreb, domnule ministru, ce schimbari propune Ministerul Sanatatii pentru a echilibra raportul asistenti/pacienti din domeniul neonatal, respectiv cum intentionati sa mariti gradul de tehnologizare al spitalelor din Romania si sa asigurati accesul la medicamente de ultima generatie in vederea imbunatatirii sanselor de supravietuire al copiilor nascuti prematur