E vremea entorselor, luxatiilor, fracturilor. Ce facem? Ne spune medicul ortoped Gheorghe Popescu / Autoare: Magda Marincovici / mariustuca.ro
Entorse, luxatii, fracturi. A crescut numarul lor ne spune doctorul Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, iar unitatile de urgenta ale spitalelor confirma. Azi, site-ul mariustuca.ro bate la usa domnului conf. dr. Gheorghe Popescu, seful sectiei de ortopedie si traumatologie a Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca, pentru o consultatie de specialitate.
Durere, edem, tumefiere
Comparativ cu luxatiile si fracturile, entorsele aparent sunt mai usoare: in articulatia respectiva se poate face miscare, dar aceasta este asociata cu o durere puternica, treptat apare edemul, articulatia se umfla treptat, iar pielea se tumefiaza. Diagnosticul este confirmat de examenul radiologic. In cazul luxatiei, dupa o miscare brusca sau cazatura, are loc o intinderea anormala a ligamentelor, cu deplasarea extremitatilor osoase ale unei articulatii. Nu mai poate fi facuta o miscare normala, apare durerea, edemul, tumefierea si senzatia pe care o numim in mod curent ca osul fuge. Chiar daca vrei, deplasarea este imposibila. Radiografia este cea care confirma diagnosticul de luxatie. La fractura, miscarea este in afara articulatiei. Nu trebuie sa fii specialist ca sa-ti dai seama ca osul s-a rupt, ca este in afara articulatie, mai ales ca se aude un trosnet si ca nu mai poti calca pe picior. Diagnosticul presupune efectuarea unei radiografii.
Pana ajungem la spital
Doctorul Gheorghe Popescu ne sfatuieste ca, in toate aceste situatii, sa nu fortam piciorul afectat pentru a ne deplasa, sa nu facem miscari bruste, sa imobilizam temporar zona afectata cu ce avem la indemana, sa aplicam comprese reci, sa nu frecam zona respectiva. Daca avem, putem folosi un antiinflamator. Dar esentiala eunt prezentarea la unitatea de primiri urgente a unui spital si consultul ortopedului. Doctorul Gheorghe Popescu spune ca, in functie de gravitate, se poate proceda la imobilizarea zonei (ciorap elastic, aparat gipsat) si repaus sau la interventia chirurgicala. Toti suntem expusi riscului de luxatii, fracturi, entorse. Totusi, mai expuse sunt persoanele in varsta, femeile la menopauza, persoanele obeze, din cauza fragilizarii oaselor si a dereglarilor hormonale.