Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declarative politica intitulata "Mediocritatea sistemului de invatamant", pe care o puteti citi in continuare.

Incep aceasta sesiune parlamentara cu o declaratie care are ca scop constientizarea unei situatii de fapt: promovam un sistem de invatamant mediocru. Scaderea performantei din invatamant ar trebui sa dea nastere unor dezbateri privind standardele universale de calitate.
Ar trebui ca atunci cand incercam sa reformam orice sistem sa tinem cont de realitatile si necesitatile economiei romanesti. Stim cu totii ca Romania cheltuieste pentru educatie, in mod proportional, mai putin decat orice alta tara membra a UE si in mod paradoxal sumele alocate educatiei din an in an sunt tot mai mari.
Ar trebui ca pe viitor oferta educationala sa fie corelata cu piata muncii din Romania, piata in care resursele umane sunt putine, calitatea muncii este nesatisfacatoare si contributia cercetarii la mersul economiei sau la politicile economice este neglijabila.
Ar trebui, ca dupa atatia ani de reforma in educatie sa se treaca la fapte iar bugetul acestui segment sa corespunda cu necesitatile fundamentale.
Redobandirea respectului fata de dascali si fata de invatatura ar trebui sa fie principalul obiectiv al unei reforme. Cred ca doar asa, nu am mai fi martori la stiri care reflecta coruptia din sistem, slaba pregatire profesionala a cadrelor didactice si numarul din ce in ce mai mic al absolventilor examenului de bacalaureat.