bacauinfo.ro / Talal Hamad, cel mai cunoscut sirian din Bacau: Singura solutie e pacea. Problema Romaniei nu sunt imigrantii, nu de aici se fura / Autoare: Andreea Negru

Talal Hamad s-a nascut pe 9 iunie 1965, in Siria. A absolvit Facultatea de Medicina din Iasi. Este casatorit cu o romanca, are doi copii.

Venit in Bacau de mai bine de 30 ani, Hamad al-Essa Talal, un medic pe care-l gasiti la afacerea lui, Villa Borghese, priveste cu nemultumire modul in care comunitatea internationala se raporteaza la refugiatii sirieni. Trebuie tratata cauza si nu efectul, spune el, deoarece pentru sirieni singura solutie e pacea. Razboiul i-a ucis un frate si ii tine restul familiei in captivitate.

- Refugiati, imigranti sau invadatori?
- Eu cred ca sunt refugiati. Nu cunosc structura, nu-i cunosc pe toti, dar marea majoritate cred ca sunt refugiati, pentru ca razboiul din Siria, care dureaza de 4 ani, a dislocat vreo 14 milioane de sirieni. Vreo 8 sunt in tarile din jur: Turcia, Irak, Iordania si Liban, cei saraci, care nu au avut decat sa fuga de moarte si de bombele lui Assad. Restul, asa-zisii imigranti care au venit in Europa, sunt din patura de mijloc: doctori, avocati, IT-isti, care au acumulat niste bani, au vazut ca nu se rezolva situatia si cauta un trai mai bun. Sunt oameni care gandesc si stiu ce vor. Un avocat ce sa faca? Un medic sa vina sa ia 200 de euro aici, in Romania? Tinta lor este o tara unde sunt platiti mai bine. Si eu daca eu eram, si dumneavoastra daca erati, daca tot ati plecat din tara, din glie, cautati o tara in care sa fiti platiti mai bine, sa ii puteti ajuta si pe cei de acasa. Cred ca acum cineva manipuleaza. Ei, de la primele zile ale razboiului au fost emigranti, au fugit.

- Pentru noi pare a fi un val brusc de refugiati.
- Nu am date care sa arate ca acum au emigrat mai multi oameni decat alta data. Dar cu siguranta, de 4 ani, oamenii emigreaza. Marea Mediterana a inghitit foarte multi sirieni, eu despre ei vorbesc. Nici in Irak situatia nu este mult mai buna. Oamenii fug unde este mai bine, unde este mai sigur, unde este pace.

- Vin in Europa si nu merg in tarile arabe bogate?
- Cei din patura mijlocie, care fug, nu isi aleg destinatia pe baza de religie. Cauta un trai mai bun. Clima din Siria este mult mai blanda. Unui sirian ii e greu sa se adapteze climei din Golf. In plus, e mai usor sa ajungi in Europa decat in tarile din Golf. Acolo ai Iordania si la granita nu te primesc.

- De ce?
- E mai greu de patruns. Distanta e mult mai mare, fiind zona arida, trebuie sa mearga cu masini. Pe mare e mult mai sigur. Cipru e foarte aproape de coastele siriene. Turcia, la fel. Iar Turcia e deja in Europa.

- Ati spus ca Romania deocamdata nu e o destinatie cautata de refugiati. Ar putea - deveni?
- Nu, nu cred. Nu cred ca aia care isi risca viata ar veni aici pentru a primi 500 lei, pentru ca atat cred ca le dau refugiatilor. Ei nu vor sa stea pe ajutor social, vor sa isi caute de lucru, sa castige. Sunt oameni cu o anumita pregatire, educatie.

- Chiar si pentru ei, nu ar putea fi mai confortabil intr-o tara musulmana?
- Acum toata lumea se intreaba de ce nu in tarile musulmane. Ceea ce nu se stie e ca in Siria nu a existat o problema religioasa pana sa vina Assad. In Siria sunt arabi crestini. De fapt, in Levant s-au nascut cele trei religii monoteiste: iudaismul, crestinismul si islamul, iar arabii, cand au venit, nu i-au obligat pe crestini si evrei sa treaca la islamism. Au ocrotit crestinii, au ocrotit evreii. Ei nu au transformat bisericile in moschei, asa cum au facut turcii. Nu exista diferente intre arabi musulmani, arabi crestini sau evrei. In Siria sunt evrei, in Palestina sunt, in Liban sunt. Nu vorbim de cei care au ocupat Palestina in '48, aia nu sunt evreii biblici, nu au nicio treaba cu evreii biblici.

- Incercati sa spuneti ca sunt obisnuiti sa traiasca alaturi de crestini?
- Majoritatea celor care emigreaza acum sunt arabi crestini. Ideea ca e o invazie musulmana e o manipulare ordinara. Majoritatea celor care au migrat din Siria sunt crestini. Desigur ca mai sunt si musulmani, dar cum au convietuit 2000 ani impreuna, mai pot convietui si de acum inainte inca 2000, nu sunt probleme. Ei sunt aici, in Europa, pentru ca europenii si americanii sunt in Siria. Daca ar fi vrut comunitatea europeana sa nu existe exodul acesta, trebuia sa creeze o zona sigura, unde sa poata veni si adeptii lui Assad si ceilalti, iar acolo sa fie pace. Dar ei nu au vrut, pentru ca exista interese sa disloce populatia Siriei, pentru a schimba si demografia, si harta geografica, granitele, pentru ca vor sa o scindeze. De ce vor? Pentru interese. Miza este economica. In coasta Siriei s-a descoperit un bazin imens de gaz. Turcii i-au propus lui Assad sa faca un gazoduct sa ajunga pana la europeni. Rusilor nu le convine sa piarda controlul asupra gazului, pentru ca e o arma strategica si o arma militara. Apoi, rusii mai au o cauza pentru care nu vor sa scape regimul Assad din mana. In Siria este singura baza militara rusa din Marea Mediterana. Alta nu au. Americanii vor sa-i inlature de acolo. Siria este punct de legatura. Iranul are foarte multa influenta in Irak, care are granita vecina cu Siria. Iar prin Siria trece la Liban, la Hezbollah. Arabia Saudita nu vrea ca iranienii, care-s sunniti, sa-si extinda zona de influenta. Si atunci sprijina, chipurile, revolutia.

- Si europenii si americanii unde intervin?
- Americanii, daca ar fi vrut, in trei minute l-ar fi inlaturat pe Assad, cum au facut cu Gaddafi.

- Ar fi o solutie sa intervina NATO?
- Acum nu mai e o solutie. La inceput ar fi fost. Desigur ca ar ajuta sa intervina comunitatea europeana. Nu ar rezolva nimic sa vina cu drone, sa bombardeze. Americanii nu au democratizat nici Afganistanul, nici Irakul si nici Vietnamul. Ei folosesc acest cuvant pentru creduli. Or sa vina sa-ti ia resursele. Democratia nu se face cu bombe. Daca se vrea o solutie, se gaseste. Se adunau toti factorii de decizie si in trei zile se gasea o solutie. Sub ONU se fac alegeri anticipate libere. Assad ce a facut? A fugarit 16 milioane afara. Acum, daca face alegeri, are doar adeptii lui. El ce face acum? Aduce din Iran si Liban oameni si, in orasele distruse, le face buletine si repopuleaza. A distrus, construieste alte case, ca sa stearga orice urma, si aduce o alta populatie pentru o schimbare demografica. Asa isi asigura sustinere.

- Opozitia?
- In 40 de ani de dictatura, tatal lui Assad a inlaturat orice forma de rezistenta. I-a ucis si inchis pe toti care i s-au opus: traditionalisti, nationalisti, socialisti. A lasat 3-4 partide de forma, cu cate 20 membri, cand se vota era ca pe vremea lui Ceausescu. Dupa ce a murit, l-a adus pe fiu-su. Nici nu avea dreptul sa fie presedinte. Au schimbat Constitutia pentru el, au coborat varsta minima de la 40 ani la cat avea el atunci, 34-36 ani. Ceausescu era mic copil pe langa asta. Acolo, daca un membru al familiei era dizident, disparea toata familia. In `83, pentru cateva mii de frati musulmani in Hamas, a distrus un oras intreg. Toata lumea stie. Nimeni nu a spus nimic, pentru ca Hafez al-Assad era agreat si de rusi, si de americani.

- Spuneti ca europenii si americanii poarta vina pentru ce se intampla acum. De ce?
- Sa nu uitam ca Assad a studiat in Anglia. Sotia lui are cetatenie britanica. Ca fiu de presedinte care sta in alta tara, are girul celor de la serviciile secrete de acolo. Europenii au furnizat armament si lui Saddam, si lui Assad. Interesul europenilor a fost sa vanda. Din pacate, prin NATO, Europa e folosita de americani pentru interesele acestora. Pe termen lung, interesul europenilor ar fi sa aiba relatii directe cu Siria, si nu prin americani. Ati vazut, la orice razboi, vin intai americanii si britanicii, iar europenii apoi, ca o garnitura de tren. Cand o tara a vrut sa-si retraga armata, a fost cumva pedepsita. Un partid care a spus nu, a fost pedepsit.
(Va urma)