Comunicat de presa AGERPRES - Simpozionul HBP 2015
Noutatile in chirurgia hepato-bilio-pancreatica si transplant hepatic, prezentate la Simpozionul HBP 2015
In perioada 25 - 28 martie 2015, la World Trade Center din Bucuresti, va avea loc cea de-a 10 editie a Simpozionului Asociatiei Romane de Chirurgie-Hepato-Bilio-Pancreatica si Transplant Hepatic, eveniment la care sunt asteptati sa participe peste 400 de specialisti din urmatoarele domenii: chirurgie generala, chirurgie de transplant, chirurgie vasculara, gastroenterologie, hepatologie, oncologie, medicina interna, radiologie imagistica si interventionala, imunologie etc.
Programul stiintific va fi structurat in trei sesiuni, dedicate chirurgiei ficatului, chirurgiei cailor biliare si chirurgiei pancreasului, fiind prezentate noutati legate de cancerul de pancreas, transplantul de ficat, tratamentul tumorilor hepatice, al afectiunilor cailor biliare etc.
HBP 2015 este prezidat de Prof. Dr. Irinel Popescu si va debuta cu doua cursuri pre-simpozion: de radiologie si de chirurgie laparoscopica. Primul curs va fi sustinut de Dr. Ferdinand Bauer din Germania si isi propune sa prezinte ultimele noutati in materie de imagistica, domeniu indispensabil afectiunilor ficatului si ale pancreasului si care ajuta la planificarea interventiilor. Al doilea curs va fi condus de Dr. Catalin Copaescu, cursantii avand sansa de a invata direct, pe animal, modul in care pot fi abordate minim invaziv afectiunile ficatului si ale pancreasului.
Chirurgia hepato-bilio-pancreatica este o ramura a chirurgiei generale, iar supraspecializarea in aceasta specialitate presupune doi ani de pregatire, dupa terminarea rezidentiatului. Romania este la prima generatie de cursanti romani (30) care urmeaza sa obtina in aceasta toamna, in urma unui examen organizat de Ministerul Sanatatii, atestatul de chirurgie HBP (care include si transplantul hepatic). La Simpozionul HBP 2015, va fi prezent Directorul diviziei de chirurgie HBP de la UEMS " Uniunea Europeana a Medicilor Specialisti, Prof. Dr. Xavier Rogiers din Belgia, care va sustine, in deschiderea evenimentului, o conferinta dedicata pregatirii chirurgilor in aceasta supraspecializare.
Simpozionul HBP 2015 reuneste peste 15 lectori de marca straini, formatori in chirurgia hepato-bilio-pancreaticaa (Prof. Pierre Clavien, Prof. Jakob Izbicki, Prof. Mustapha Adham, Krzysztof Zieniewicz, Attilla Olah, Nikola Vladov etc.), care, plecand de la experiente importante in Europa, vor prezenta ultimele noutati in domeniu.
Simpozionul HBP 2015 va fi insotit de o expozitie medicala specializata si este creditat de catre Colegiul Medicilor din Romania cu 24 de credite EMC (Educatie Medicala Continua).

Nota bene: Cu ocazia Simpozionului HBP, va fi organizata o Conferinta de presa, care va avea loc pe 25 martie 2015, ora 11.00, la World Trade Center din Bucuresti
Simpozion HBP 2015