MAGAZIN: Opinii din spatiul rusesc despre nepamanteni (Autor : DAN D. FARCAS)
Andrei Kisliakov este un jurnalist de stiinta rus, specializat, intre altele, in domeniul industriei militare. In urma cu catva timp el a scris pentru agentia de presa RIA Novosti un articol intitulat "Nepamantenii sunt deja aici!". Articolul din care spicuim cateva idei in cele ce urmeaza, incepe cu afirmatiile surprinzatoare "lumile extraterestre pot exista la o distanta de miliarde de ani lumina, dar si pe fundul cestii dumneavoastra de cafea". Autorul continua subliniind ca cercetarea recenta chimica si biologica sugereaza ca viata extraterestra poate exista peste tot in jurul nostru si chiar in interiorul organismelor umane. Desigur, in acest caz el vorbeste de microorganisme, nu de inteligenta sau de civilizatii.
Biologii au aflat, cu mult timp in urma, ca o seama de vietati de dimensiuni microscopice, inclusiv bacterii, pot supravietui intr-un mediu considerat inainte mortal. Cercetatorii de la Universitatea din Arizona sugereaza ca microorganisme extraterestre, care au calatorit in interiorul unor asteroizi, au fost capabile sa reziste la inghetul apropiat de zero absolut din spatiul cosmic, precum si la temperatura mistuitoare din timpul intrarii in atmosfera, pentru a se aseza si a se inmulti apoi pe suprafata terestra. Mai mult decat atat, se pare ca astfel de microorganisme sosesc tot timpul, chiar si la ora actuala.
Biochimistii spun ca diverse forme de viata extraterestra puteau sa apara pe Pamant, ca urmare a mai multor procese evolutive, si ca ele locuiesc inca, fie printre noi, fie chiar in interiorul organismelor umane, fara a putea fi vazute cu ochiul liber. Oamenii de stiinta au inceput sa puna la indoiala acea teorie evolutionista care porneste doar de la conditiile pentru aparitia vietii care au existat la inceputuri pe planeta noastra. Noile date privind rezistenta microorganismelor in spatiu pot revolutiona intelegerea noastra privind originea vietii.
Conceptul de viata extraterestra si teoria ca viata pe Pamant si-ar putea avea originea in spatiul cosmic ar primi un sprijin suplimentar in cazul in care oamenii de stiinta ar reusi sa demonstreze ca viata terestra a trecut prin mai multe cicluri evolutive. In acest caz, ar fi oportun sa ne interesam unde se ascund diversele forme de viata extraterestra si de ce acestea nu au fost reperate pana in prezent.
Oamenii de stiinta considera ca, din cauza proceselor lor biochimice neobisnuite, microorganismele nepamantene pot prospera in lacuri acide sau in preajma fisurilor vulcanice de pe fundul marii. Ele nu au fost descoperite inca din cauza ca metodele biochimice actuale sunt gandite sa detecteze doar formele de viata cunoscute. Se pare ca anumite microorganisme nepamantene, de zece ori mai mici decat bacteriile terestre, pot fi responsabile pentru diverse boli umane care inca nu sunt tratate. De exemplu, acestea ar putea provoca pietre la rinichi. Oamenii de stiinta trebuie sa gaseasca noi modalitati de a detecta aceste forme de viata.
Chimisti italieni de la Universitatea din Torino au ajuns la o concluzie senzationala si anume ca numerosi aminoacizi au fost, probabil, adusi pe Pamant din spatiu, devenind apoi importante caramizi componente ale tuturor organismelor vii. Calcule de chimie cuantica au sugerat ca aminoacizii, care proveneau din interiorul norilor de gaz si praf din adancul spatiului, puteau ajunge pe Pamant, lipiti de praful interstelar, intr-o perioada in care aici existau deja conditiile principale pentru aparitia vietii. Oamenii de stiinta mexicani care lucreaza in acest domeniu au confirmat concluziile colegilor lor italieni. Ei spun ca aminoacizii nu sunt distrusi in spatiul interstelar si ca unii dintre acesti compusi extraterestri puteau sa ajunga pe Pamant.
Se pare ca, in cautarea vietii extraterestre, in afara de organizarea de misiuni spatiale extrem de costisitoare si periculoase, omenirea ar trebui sa se aplece si asupra planetei sale de bastina. Chiar daca deocamdata nu am gasi aici prezenta vietii extraterestre, ea putea exista pe Pamant cu mult timp in urma si sa dispara dintr-un motiv necunoscut. Urme inexplicabile din interiorul straturilor geologice ar putea permite oamenilor de stiinta sa depisteze forme de viata extraterestre. In cazul in care astfel de microorganisme au avut un metabolism diferit, acestea puteau influenta chimia rocilor sau puteau crea depozite de minerale intr-un mod diferit de cel caracteristic organismelor vii cunoscute.
Aceasta ipoteza face imperativa explorarea atenta a Pamantului, in primul rand a zonelor indepartate si a celor cu conditii nefavorabile, in cautare de noi forme de viata exotice. Este cunoscut faptul ca in fiecare ora dispar 17 specii de animale, inclusiv unele necunoscute anterior. Daca teoria microorganismelor extraterestre va fi dovedita, va deveni evident ca planeta noastra si spatiul cosmic au fost intotdeauna legate intre ele. Desi agentia RIA Novosti precizeaza ca opiniile din acest articol apartin autorului si nu reprezinta in mod necesar punctul de vedere al agentiei, cateva sondaje publicate de aceeasi agentie in 2012 si 2013 ilustreaza interesul mediei din Rusia pentru subiectul contactelor extraterestre.
Conform unuia dintre sondaje, aproape 40 la suta dintre rusi cred in fenomene supranaturale; aceasta cifra este mai mare in randul femeilor si a celor care s-au declarat religiosi. 22 la suta dintre rusi cred in semne si in horoscoape, dar numai 6 la suta cred in extraterestri si doar 2 la suta in zombi. Dintre atei, doar 7 la suta au incredere in horoscoape. Crestinii ortodocsi rusi alcatuiesc cea mai mare parte a celor care cred in semne (26 la suta), comparativ cu 13 la suta in randul adeptilor altor religii si 7 la suta in cazul ateilor. Dar 57 la suta dintre cei chestionati au spus ca nu cred in niciunul dintre fenomenele mentionate.
Un alt sondaj a fost realizat pentru RIA Novosti in cinstea Zilei Cosmonauticii, comemorand primul zbor in spatiu, al lui Iuri Gagarin, in 12 aprilie 1961. Conform sondajului, aproape unul din patru rusi (23 la suta) se asteapta ca rasa umana sa fie contactata de reprezentanti ai unei civilizatii extraterestre in urmatorii 50 de ani. Totusi, majoritatea rusilor (53 la suta) au spus ca nu cred in extraterestri. Fundatia pentru Opinia Publica, cea care a realizat sondajul, a adaugat: "Cei care cred ca un contact cu extraterestri ar fi benefic pentru omenire au fost de doua ori mai multi decat cei care cred contrariul". Sondajul, care a chestionat 1.500 de respondenti, a avut o marja de eroare de cel mult 5 la suta.
Tot RIA Novosti anunta, pe 2 octombrie 2013, ca Serghei Berejnoi, consilier al comandantului Centrului de control spatial Titov, a declarat la Krasnoznamensk (regiunea Moscova) ca Rusia nu ar fi in stare sa reactioneze daca Pamantul ar deveni tinta unei invazii extraterestre. Autoritatile ruse de aparare aerospatiala nu au fost insarcinate sa se pregateasca pentru eventualitatea unui atac venit din spatiul cosmic. "Sunt destule probleme pe Pamant si in spatiul din apropierea Pamantului", a declarat Berejnoi, ca raspuns la intrebarea unui reporter.
Tarile cu capacitati spatiale sunt, in orice caz, limitate in a construi facilitati militare dincolo de limitele planetei, a continuat el. In conformitate cu termenii Tratatului din 1976 privind spatiul cosmic, la care Rusia este semnatara, se stipuleaza ca statele nu pot plasa pe orbita arme de distrugere in masa, desi armele conventionale sunt permise. Centrul de control spatial Titov, care este condus de catre Fortele de Aparare Aerospatiala din Rusia, este principala facilitate de control a satelitilor militari si comerciali ai tarii. Centrul opereaza in prezent aproximativ 80 la suta din navele spatiale orbitale rusesti.
O alta declaratie interesanta pe problematica extraterestra ii apartine lui Vsevolod Chaplin, un inalt cleric, foarte influent, in Biserica Ortodoxa a Rusiei, presedintele Departamentului Sinodal al Patriarhiei de la Moscova pentru cooperarea dintre Biserica si Societate. In aprilie 2013, in cadrul unui interviu pentru agentia RIA Novosti, el a fost intrebat care este atitudinea bisericii ortodoxe ruse fata de ufologie. Raspunsul sau a fost ca ingerii si demonii exista intr-adevar, dar oamenii care i-au intalnit i-au confundat adesea cu "asa-numitii extraterestri". Ingerii si demonii "sunt creaturi reale cu care oamenii vin uneori in contact atunci cand acestia li se dezvaluie". Venind vorba in interviu despre meteoritul care a cazut de pe teritoriul Rusiei in februarie 2013, Chaplin a spus ca oamenii ar trebui sa-si aminteasca in permanenta ca viata este fragila, "chiar si fara niciun meteorit. (...) Noi ar trebui sa fim intotdeauna gata sa stam in fata judecatii lui Dumnezeu".
Prelatul a spus ca ar mai trebui sa luam aminte la faptul ca exista oameni de stiinta care sugereaza ca Soarele si intregul Univers se rotesc in jurul Pamantului "nu intr-un sens fizic, ci intr-un sens logic"... Conform lui Chaplin, aceasta viziune semnifica faptul ca lumea este astfel creata incat viata inteligenta sa populeze un spatiu care este proportional mic in comparatie cu dimensiunile universului.