Magda Marincovici (Jurnalul National): SHE, un program pentru cele 5.206 femei cu HIV din tara noastra

La finele anului trecut, la noi, erau 11.581 de persoane cu HIV /SIDA majoritatea cu varste intre 20 si 24 de ani
SHE este un program de educare, consiliere si suport acordat femeilor seropozitive din tara noastra, lansat de Compartimentul de evaluare si monitorizare a infectiei HIV/SIDA din cadrul Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals, organizatii neguvernamentale si companii farmaceutice. Concret, programul se adreseaza femeilor seropozitive, dar si cuplului. Este nevoie de SHE deoarece pacientii seropozitivi care au in certificatul de nastere anii 1989, 1990 - 1992 sunt persoane care au beneficiat de tratament corect antiretroviral, au speranta de viata aproape egala cu cea a persoanelor seronegative. Au deci motive sa isi doreasca o viata absolut normala: sa aiba o cariera, o familie, copii. In acest context, mai vizata, decat barbatul, este femeia seropozitiva, deoarece ea este cea care poate aduce pe lume un copil sanatos. Si chiar are aceasta sansa.
Profesorul doctorul Adrian Streinu Cercel, managerul INBI "Matei Bals", spune ca pentru aceasta sunt recomandari ferme. Orice femeie sa faca testul HIV/SIDA inainte de sarcina. Accesul la test este gratuit si este foarte important, deoarece o femeie cu HIV/SIDA prezinta un risc de aproape 40% nasca un copil cu aceasta infectie.
De asemenea, femeia seropozitiva trebuie sa respecte schema de tratament antiretroviral. Romania este declarata "model" in privinta accesului la terapii antiretrovirale. Dar este o terapie pe viata, cu reguli stricte ce trebuie respectate. Este o terapie carte stapaneste virsul, scade concentratia in sange pana nu mai poate fi detectat. Ceea ce inseamna o stagnare a evolutiei infectiei. Capacitatea de transmitere a HIV scade spre 90% cu conditia ca viremia sa fie nedetectabila si sa se foloseasca prezervativul, precizeaza dr. Sorin Petrea, sef sectie INBI "Matei Bals".
In privinta efectelor adverse ale terapiei antiretrovirale, specialistii de la INBI "Matei Bals" si cei din SUA au un proiect comun privitor la tulburarile neurocognitive. De asemenea, la INBI "Matei Bals" sunt posibilitati de tinere sub control a riscului de sindrom de lipodistrofie, a unor boli de inima, are echipamentele necesare evaluarii sistemului renal si osos.
Dr Mariana Mardarescu, sef de sectie la INBI "Matei Bals", spune ca "programul SHE vine in intampinarea celor 5.206 femei cu HIV din tara noastra, care pot avea o viata absoluta normala, daca au acces la informatii, servicii medicale si sociale de calitate. SHE (Strong, HIV positive, Empowered Women), este destinat femeii cu HIV, puternica si cu putere de decizie.
La finele anului trecut, in tara noastra erau 11.581 de persoane infectate HIV/SIDA, majoritatea din grupa de varsta 20 - 24 de ani (5.483 cazuri). In evidenta activa HIV/SIDA sunt 9.880 de pacienti, dintre care 5.000 de femei, si in tratament 7.860. Anul trecut au fost depistate 754 noi cazuri de HIV/SIDA