Libertatea: Fa economii la inceput de an! Incearca sa te descurci cu bani putini

Ai cam ramas fara bani dupa sarbatori? Asa se intampla mereu. Oricat ti-ai propune sa nu dai iama in bani, nu prea iti iese. Acum insa, e vremea sa te aduni si sa strangi cureaua pana la urmatorul salariu. Iata cateva trucuri care te pot ajuta sa faci economii.
La sfarsit de an ai scos mai multi bani din buzunar pentru mancare, cadouri, facturi. Acum, e momentul sa faci economii ca sa ajungi din nou pe linia de plutire. Incearca sa tii cont de sfaturile noastre!
1. Fa-ti o lista cu toate cheltuielile prioritare ale casei: facturi, alimente, transport. Vezi ce suma iti ramane si dozeaz-o sa iti ajunga pana la urmatorul salariu.
2. Vorbeste mai putin la telefonul mobil. Scurteaza convorbirile si suna numai daca ai ceva important de comunicat. Transmite- le mesajul si copiilor tai.
3. Evita sa cumperi lucruri care nu iti sunt absolut necesare, cum ar fi aparatele electrocasnice. Acestea mai pot astepta.
4. Economiseste apa, electricitatea, gazele, caldura. Daca ai repartitoare, inchide caloriferele cand nu esti acasa. Fa dusuri, in loc de baie in cada si nu lasa apa sa curga in zadar.
5. Daca totusi nu te descurci si imprumuti bani, sa fie o suma mica, ca sa o poti da inapoi fara sa te ruinezi.
6. Fa cumparaturi din piata seara, cand producatorii reduc preturile. Cauta in magazine ofertele sau marcile proprii, care sunt mai ieftine.
7. Cumpara produse vrac, care au preturi mai avantajoase fata de cele ambalate.
8. Prepara feluri de mancare fara carne, din legume autohtone: cartofi, fasole, varza, morcovi etc. Te cureti de toxine si salvezi niste bani.
9. Nu amana plata facturilor. Luna urmatoare se vor dubla.
10. Daca ai nevoie de haine, cauta reducerile care au inceput deja in magazine.