O veche traditie, implinita in ziua praznicului, se refera la icoana care-l infatiseaza pe mucenicul martir: crestinii care se confrunta cu probleme de sanatate sau se judeca de multa vreme cu persoane foarte orgolioase, este bine sa aduca in casa lor o icoana cu SFANTUL STEFAN, sfintita in aceasta zi.
Se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit in imprejurari dramatice, iar pachetele cu mancare se impart si persoanelor tinere, care poarta numele primului mucenic Stefan.
In unele zone din Muntenia se prepara Painicile lui Stefan. Dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac painici in forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe SFANTUL STEFAN, se sfintesc la biserica in ziua praznicului si se impart copiilor saraci, scrie click.ro.
De asemenea, de SFANTUL STEFAN, se prepara si se impart mucenici cu miere si nuca, care amintesc de moartea lui muceniceasca, scrie click.ro.
Pentru sporul casei si pentru sanatatea rudelor cu probleme mari de sanatate, trebuie sa-l cinstim pe Sfantul Mucenic Stefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite in aceasta zi.

SFANTUL STEFAN, ucis cu pietre de farisei

Potrivit traditiei iconografica, acesta era tanar, frumos, cu un suflet deosebit. Profund, bun orator si un remarcabil psiholog, SFANTUL STEFAN era inzestrat cu un sentiment religios exceptional de cald si de puternic. Rar puteai intalni un suflet atat de delicat pentru un om cu o personalitate atat de puternica. Consecvent, ceea ce rostea prin cuvant indeplinea prin fapta.
SFANTUL STEFAN l-a cunoscut bine pe Hristos, iar scoala si-a facut-o la picioarele Mantuitorului. Datorita credintei sale, Sfantul a putut savarsi minuni si semne mari.
Numele Sfantului Arhidiacon Stefan este purtat de 422.664 de romani, dintre care 305.449 sunt barbati si 117.215 sunt femei, potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne.