Senatorul Laurentiu Florian Coca a sustinut o declaratie politica intitulata " Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice", pe care o puteti citi in continuare.
Ne aflam in Anul european al imbatranirii active si al solidaritatii intre generatii. Aceasta este frumoasa deviza sub care sarbatorim in prezent Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice. Imbatranirea activa este atat o aspiratie si o cerinta a vietii individuale sanatoase cat si o necesitate sociala, date fiind procesele de imbatranire a populatiei in cele mai multe din statele dezvoltate ale lumii. Potrivit aprecierilor Oficiului European de Statistica (Eurostat), aproape o treime din cetatenii Uniunii Europene vor avea varsta de peste 65 de ani pana in 2050. Si in Romania, segmentul populatiei varstnice, de peste 60 de ani, va inregistra o tendinta de crestere de la 3,1 milioane in 2004 la 5 de milioane in 2050.
Ponderea mare si in crestere a acestei categorii de varsta si problemele specifice pe care le traieste au determinat statele lumii ca in fiecare an, la 1 octombrie, sa marcheze prin diferite actiuni Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice.
In context international,primul plan de actiune privind ajutorarea persoanelor in varsta a fost elaborat de ONU in 1982. Dar sarbatoarea varstnicilor a fost instituita abia in decembrie 1990 de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite, in baza Rezolutiei nr.45/106. Printr-o serie de rezolutii ulterioare, Adunarea Generala a ONU si Consiliul Economic si Social (ECOSOC) au cerut guvernelor statelor membre ONU sa elaboreze cu prioritate programe vizand sprijinirea persoanelor de varsta a treia. In acest sens, in cadrul guvernelor statelor lumii au fost infiintate departamente specializate pe acest gen de probleme.
Dupa cum stiti, Guvernul Romaniei s-a conformat acestor recomandari si practici iar Guvernul actual a introdus expresia Persoanele Varstnice chiar in denumirea Ministerului Muncii. Lucrul acesta nu este intamplator sau lipsit de importanta, ci reflecta preocuparea aliantei aflate la guvernare de a trata cu mare atentie si in spirit de solidaritate problematica vietii persoanelor de varsta a treia.
Pentru Partidul Social Democrat solidaritatea sociala este o valoare primordiala pe care o onoram prin fapte. In acest sens, se poate constata ca toate persoanele varstnice au beneficiat in timpul guvernarii noastre de masuri reparatorii, de indexarea pensiilor, de sevicii sociale mai bune adecvate situatiei lor concrete. Si in continuare, pensiile vor fi indexate cu cinci procente, de la 1 ianuarie 2015, asa cum au anuntat reprezentantii Guvernului. Totodata, ministerele Finantelor si al Muncii lucreaza in aceste zile la o masura prin care anul viitor ar putea fi majorate si pensiile mici. Din aceasta luna pensionarii vor beneficia de amnistia fiscala adoptata in septembrie de Parlament. Se revine la pensile speciale asa cum s-a procedat pentru pensionarii diplomati si suntem in discutii cu personalul navigant aeronautic,piloti si stewardese, apoi vom lua in discutie drepturile taiate de regimul Basescu-Boc personalului puterii judecatoresti altul decat magistratii. S-a repus in functiune legislatia privind indemnizatia de merit pentru marile personalitati ale stiintei, culturii si sportului romanesc.
Stimati colegi, sarbatorirea zilei internationale a persoanelor varstnice coincide in acest an cu inceputul campaniei pentru alegerile prezidentiale. Mai ales aceasta categorie de varsta isi pune speranta ca se va pune capat unui regim care a dezbinat toate categoriile sociale, profesionale si de varsta, care a i-a marginalizat si pedepsit pe batrani. Ei isi vor alege presedintele dintre candidatii care s-au dovedit solidari cu ei si care are capacitatea de a reuni pe toti romanii in jurul marilor proiecte nationale.