Senatorul Sorin Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica intitulata:Plata titlurilor executorii rezultate din procesele intentate Guvernului Boc de profesori. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Motto: Scoala va fi scoala cand omul va fi om si statul va fi stat - Mihai Eminescu
Cu totii stim ca plata titlurilor executorii rezultate din procesele intentate Guvernului Boc de profesori, magistrati si alte categorii profesionale au fost achitate in avans pana la 19 decembrie, aceasta masura punandu-se in practica prin directiile generale regionale ale Finantelor Publice si administratiile judetene ale Finantelor Publice care au repartizat pe unitati administrativ-teritoriale sumele prevazute, cu sprijinul inspectoratelor scolare judetene.
Este un lucru de admirat. Profesia de dascal a fost de multe ori cenusareasa tuturor guvernelor. Cred ca e cea mai buna veste pe care au primit-o profesorii in ultimul timp. Numai ca nu toate cadrele didactice se bucura de aceasta masura adoptata de guvern.
Sunt in asentimentul profesorilor cand spun ca ar trebui ca toti profesorii, inclusiv cei care nu au intentat procese statului, sa isi recupereze diferentele salariale pierdute prin neaplicarea legilor 221 si 330 si cei 25% retinuti din salarii incepand cu anul 2010.
Mi se pare firesc ca dupa atatea cazuri castigate in instante sa se propuna ca toti profesorii sa isi primeasca sumele restante.
Poate ca ar fi mai bine daca am reflecta asupra statisticilor referitoare la castigarea drepturilor salariale prin hotarari judecatoresti si am corela faptul ca la munca egala este normal ca retributia sa fie egala , indiferent ca esti membru de sindicat sau nu.
Multe cadre didactice se considera a fi discriminate de catre statul roman. Cei care au lucrat la mai multe scoli sau cei care au dat nastere si au crescut un copil in acea perioada ori cei care din incompetenta celor care au intocmit listele pentru procese nu pot primi sumele restante cu toate ca, potrivit Constitutiei, toti cetatenii tarii sunt egali in drepturi iar statul este garantul acestor drepturi.
Intr-un stat de drept este normal ca aceste drepturi salariale sa se restituie fara procese lungi, stresante si costisitoare. Asa cum, atunci cand s-au oprit banii, cand s-a micsorat salariul a fost data o ordonanta , tot asa ar fi trebuit sa se faca si restituirea.
Prin urmare consider ca toti cei care au lucrat in invatamant ar trebui sa beneficieze de incadrarea corecta si nu doar cei care se regasesc pe sentinte judecatoresti. Grila de salarizare a fost gresita pentru toti, nu numai pentru membrii de sindicat.