Senatorul Sorin-Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica intitulata Denigrarea profesiei de medic, pe care o puteti citi in continuare.

Incep aceasta declaratie cu o mentiune: Nu sunt medic. Dar consider nedrept ceea ce se intampla in ultimul timp.
Nu este zi de la Dumnezeu sa nu vad o stire de genul: a dat spaga la doctor, a cerut bani pentru a trata un pacient, i s-a inscenat un flagrant doctorului,etc.
Nu sunt de acord cu asemenea intamplari, dar nu trebuie sa se generalizeze. Cred ca trebuie sa ne gandim cu totii la motivele care duc la asemenea stiri. Cred ca ar trebui sa luam masuri urgente in vederea formarii, salarizarii si mentinerii acestor doctori in sistemul medical romanesc.
Cunoastem faptul ca un rezident are salariul unui vanzator, uneori chiar mai mic. Un medic cu experienta si cu renume are un salariu rusinos de-a dreptul. Ceea ce nu cunoasteti poate este pretul unui tratat de medicina - 500 de euro - salariul unui medic cu experienta.
La biroul senatorial am discutat cu cativa studenti la medicina in alt oras decat acela de domiciliu. Nu aveau de gand sa profeseze in Romania, intrucat nu vor castiga bani nici cat sa-si plateasca intretinerea si chiria la o garsoniera. Replica lor a fost:"Imediat ce terminam facultatea, plecam!".
E la moda sa se vorbeasca despre coruptie, despre conflictul de interese la medicii care lucreaza la stat pentru a nu avea voie sa-si deschida cabinete particulare sau sa lucreze pentru clinici private.
Denigrarea acestei profesii afecteaza libertatea, demnitatea si independenta profesionala a medicului.
Asimilarea medicilor cu bugetarii, conditiile de munca, migratia medicilor, lipsa respectului pentru profesia medicala reprezinta principalele probleme ale crizei sistemului medical romanesc.
Luna trecuta, la Varna , medicii europeni au cerut guvernelor din tarile Uniunii Europene garantarea salariului minim pentru doctorii de spital, insa nu mai putin de doua-trei salarii medii pe economie. Consider ca indiferent de culoarea politica toti suntem oameni si toti trebuie sa raspundem acestei cerinte si sa aparam onoarea acestei profesii atat de umilite in ultimul timp.