Senatorul Sorin - Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica intitulata "Ziua Mondiala a Sanatatii", pe care o puteti citi in continuare.

In fiecare an, in data de 7 aprilie, se celebreaza Ziua Mondiala a Sanatatii, zi ce marcheaza intemeierea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in anul 1948.
Aceasta zi reprezinta o oportunitate pentru fiecare dintre noi sa se implice in activitati care pot duce la o stare de sanatate mai buna.
In acest an, tema campaniei este reprezentata de bolile transmise prin vectori. Vectorii sunt organisme - cel mai frecvent artropode, precum tantarii, mustele, gandacii, capusele, dar si animale, precum rozatoarele - care pot transmite boli grave de la o gazda la alta si dintr-un loc in altul. Acestia ne pot pune sanatatea in pericol atat acasa, cat si atunci cand calatorim.
Scopul campaniei prilejuite de Ziua Mondiala a Sanatatii este de a sensibiliza populatia, profesionistii din domeniul sanatatii si autoritatile publice in privinta amenintarii pe care o reprezinta vectorii si bolile transmise prin acestia si, mai ales, stimularea familiilor si a comunitatilor pentru a actiona si a se proteja.
Deoarece bolile transmise prin vectori incep sa se raspandeasca dincolo de granitele traditionale, actiunile intreprinse trebuie sa fie extinse si in afara tarilor in care aceste boli apar in prezent.
Dragi colegi, este deosebit de importanta tema campaniei din acest an, mai ales daca ne gandim ca bolile transmise prin vectori sunt raspunzatoare pentru 17% din povara globala estimata pentru toate bolile infectioase.
Boala transmisa prin vectori cu cea mai mare mortalitate, malaria, a cauzat in 2010 aproximativ 660.000 de decese la nivel mondial. In Romania, in anul 2011 s-au inregistrat 40 de cazuri de malarie, iar in 2012 au fost notificate 32 cazuri confirmate, toate de import.
Este important sa nu uitam ca bolile transmise de vectori sunt numeroase si variate: tantarii, de exemplu, nu transmit doar malaria si boala Denga, ci si filarioza, encefalita japoneza, febra galbena, infectia cu virusul West Nile, cel din urma fiind prezent la noi in tara in 14 cazuri in anul 2012.
De asemenea, capusele pot transmite boala Lyme sau borelioza, fiind inregistrate 698 de cazuri in anul 2012 numai in tara noastra.
Cred ca ne-am facut cu totii o imagine de ansamblu asupra situatiei bolilor transmise de vectori si consider ca ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii este una propice informarii populatiei asupra acestor riscuri si, mai ales, asupra masurilor prin care ne putem cu totii apara de aceste boli.
Nu in ultimul rand, salut si sustin campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sanatatii la noi in tara, campanie ce are sloganul "Entitati mici, pericol mare!" si este coordonata de Ministerul Sanatatii prin Institutul National de Sanatate Publica.
Va invit si pe dumneavoastra sa sustineti aceasta campanie, mai ales ca subiectul sanatatii este unul care ne priveste pe toti, indiferent de varsta, functie sau chiar culoare politica.