Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica intitualata: Sanatatea are nevoie de minim 6% din PIB, pe care o puteti citi in continuare.

Și cu alte ocazii am mai vorbit de aici de la tribuna Senatului despre necesitatea finanțarii corespunzatoare a sistemului public de sanatate din Romania. Astazi, as dori sa ma refer din nou la acest subiect, avand in vedere ca impreuna cu colegul meu, domnul doctor Valeriu Boeriu am depus o inițiativa legislativa importanta pentru funcționarea sistemului public de sanatate din Romania. Ea vizeaza alocarea a minim 6% din Produsul Intern Brut pentru finanțarea acestui domeniu.
Reforma in domeniul sanatatii ne-a preocupat intens in ultimii douazeci de ani, si acest aspect se vede clar in multele initiative legislative si modificari ale legilor cadru. Insa, aceasta reforma continua nu si-a atins inca obiectivul de prima importanta: finantarea adecvata a sistemului medical si capacitarea sa pentru a oferi servicii de calitate in conditii optime. Relevant in sustinerea unei alocari bugetare adecvate sectorului de sanatate publica este exemplul altor state europene, comparabile cu Romania. Conform EUROSTAT, Ungaria aloca domeniului sanatatii 7,6% din PIB, Cehia 7,2%, Polonia 6,5%, Slovacia 8,4. Mai mult decat atat, inclusiv in ultimii ani, marcati de criza financiara generalizata, finantarea sanatatii nu a avut de suferit in Europa asa cum s-a intamplat in Romania. Din contra, capitolele prioritare in alocarea bugetara au ramas sanatatea, educatia sau cercetarea.
Din punctul meu de vedere orice discuție privind sistemul de sanatate din Romania trebuie inceputa de la un mare si dureros adevar: serviciile publice sufera de o lipsa cronica a investițiilor. De aici decurg toate neajunsurile in cascada: oamenii care lucreaza in sistem nu sunt platiți corespunzator rolului si importanței lor sociale, infrastructura medicala e deficitara, iar tinerii absolvenți gasesc greu motive pentru a ramane in țara. Toate aceste realitați trebuie schimbate fundamental, iar pentru aceasta subfinanțarea cronica a sistemului trebuie sa inceteze. Continuand politica de reduceri a cheltuielilor si a investițiilor riscul este ca cea mai mare parte a pacienților, mai ales cei fara posibilitați materiale sa fie lasați in voia sorții si la mila unui sistem public demoralizat si destructurat. In aceste condiții nu am face decat sa tradam principiul de justiție sociala, fundamental pentru orice stat responsabil.
Avand in vedere aceste argumente, am propus modificarea si completarea articolului 256 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Astfel, alineatul 1 al acestui articol s-ar modifica dupa cum urmeaza:
"Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate nu poate sa fie mai mic de 6% din produsul intern brut si se formeaza din:
a) contributii ale persoanelor fizice si juridice;
b) subventii de la bugetul de stat suficiente pentru a garanta faptul ca Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate reprezinta cel putin 6% din produsul intern brut;
c) dobanzi, donatii, sponsorizari, venituri obtinute din exploatarea patrimoniului CNAS si caselor de asigurari, precum si alte venituri, in conditiile legii.
d) sume din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii Publice".
Sunt convins ca si dumneavoastra, precum si romanii pe care ii reprezentați in Parlamentul Romaniei sunteți de acord cu argumentele noastre si veți susține aceasta initiativa, indiferent de grupul parlamentar din care faceți parte. Ar fi o buna demonstrație de consens si solidaritate, dar si de viziune politica. Sanatatea nu trebuie sa aiba culoare politica, de aceea, noi toți impreuna, la nivel politic trebuie sa sustinem acest demers, astfel incat, indiferent de cine va guverna Romania in urmatorii ani, domeniul sanatatii sa aiba un buget adecvat.
Obiectivul nostru este ca niciunui pacient care si-a platit constiincios asigurarea de sanatate si care are o problema sa nu i se mai spuna vreodata ca nu poate fi tratat din cauza fondurilor insuficiente!