Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica in plenul Senatului, intitulata "Sanatatea nu este un cost, ci o investitie", pe care o puteti citi in continuare.

In aceste zile Guvernul Romaniei pregateste bugetul de stat pentru anul 2014. Profit de ocazie, pentru a-mi exprima, de aici de la tribuna Parlamentului, speranta ca acest Guvern USL va gandi si ne va prezenta un buget bazat pe intelegerea problemelor si nevoilor reale ale romanilor.
Vreau sa cred ca viitorul buget va fi unul orientat spre rezolvarea problemelor socio-economice importante ale tarii. Si, in primul rand, ma refer aici la rezolvarea problemelor din domeniul Sanatatii. Sunt increzator ca Guvernul USL condus de Victor Ponta intelege faptul ca sanatatea nu este un cost, ci o investitie si va actiona pe cale de consecinta. Mi-as dori sa vad o orientare sociala foarte clara a politicii bugetare, in sensul in care Guvernul sa aiba curajul de a-si demonstra partizanatul pentru sectorul sanitar, atat pentru cei care lucreaza in acest sector, cat si pentru beneficiarii serviciilor acestora.
Astept, in primul rand, un buget care sa asigure finantarea corespunzatoare a sectorului medical. Asa cum am mai spus-o si cu alte ocazii, orice discutie privind sistemul de sanatate din Romania trebuie inceputa de la un mare si dureros adevar: serviciile publice sufera de o lipsa cronica a investitiilor. De aici decurg toate neajunsurile in cascada: oamenii care lucreaza in sistem nu sunt platiti corespunzator rolului si importantei lor sociale, infrastructura medicala e deficitara, iar tinerii absolventi gasesc greu motive pentru a ramane sa lucreze in tara. Toate aceste realitati trebuie schimbate fundamental, iar pentru aceasta subfinantarea cronica a sistemului trebuie sa inceteze.
Daca nu se va intampla acest lucru, riscul este ca cea mai mare parte a pacientilor, mai ales cei fara posibilitati materiale sa fie lasati in voia sortii si la mila unui sistem public demoralizat si destructurat. In aceste conditii nu am face decat sa tradam principiul de justitie sociala, fundamental pentru orice stat responsabil. Obiectivul nostru este ca niciunui pacient care si-a platit constiincios asigurarea de sanatate si care are o problema sa nu i se mai spuna vreodata ca nu poate fi tratat din cauza fondurilor insuficiente.
Personal, consider ca prin sprijinirea sectorului medical se pot obtine numeroase beneficii. Exista analize serioase care arata ca investind in sanatatea oamenilor, se pot obtine de cinci ori mai multa eficienta, venituri si crestere a PIB-ului. Pentru ca oamenii sanatosi muncesc mai mult, iar prin aceasta putem crea plus-valoare si bunastare!