Ziua de 9 mai poarta o semnificatie adanca pentru poporul roman, deoarece astazi sarbatorim trei evenimente care au influentat istoria natiunii noastre: proclamarea independentei de stat a Romaniei la 9 mai 1877, victoria Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial la 9 mai 1945 si Ziua Europei.
Proclamarea independentei statale la 9 mai 1877 a venit in urma unor eforturi indelungate de consolidare atat interna, prin reformele lui Alexandru Ioan Cuza, cat si externa, odata cu venirea pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol de Hohezollern-Sigmaringen, care se bucura de sprijinul Frantei si al Prusiei.
In acea zi memorabila, Mihail Kogalniceanu declara in Parlamentul tarii: "suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare". Independenta astfel proclamata trebuia aparata pe campul de lupta spre a putea fi impusa fortelor militare turcesti si recunoscuta apoi de puterile europene. Peste 4.300 de ostasi au consfintit independenta Romaniei cu sacrificiul lor, in Razboiul de Independenta ce a urmat (1877-1878).
9 mai este si data oficiala la care s-a sfarsit cel de-al Doilea Razboi Mondial, in urma capitularii neconditionate semnate cu Aliatii la Reims pentru Germania nazista de catre generalul Alfred Jodi la 7 mai, ale carei prevederi au intrat in vigoare la 8 mai. Actul de capitulare a fost semnat si la sediul statului major al fortelor sovietice la 8 mai, incetarea focului intrand in vigoare pe frontul sovietic la 9 mai. Romanii au fost una dintre natiunile cele mai greu incercate de aceasta conflagratie, peste 800.000 de oameni pierzandu-si viata, dintre care aproape 100.000 de soldati si peste 340.000 de disparuti si prizonieri de razboi, doar 80.000 dintre acestia supravietuind captivitatii in URSS.
Tot la 9 mai sarbatorim, in fiecare an, Ziua Europei, marcand discursul vizionar al ministrului francez de externe Robert Schuman din 9 mai 1950 ce a dus la crearea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, Uniunea Europeana de astazi: "Pacea mondiala nu poate fi asigurata fara a face eforturi creatoare proportionale cu pericolele care o ameninta. Contributia pe care o poate aduce civilizatiei o Europa organizata si activa este indispensabila pentru mentinerea unor relatii pasnice."
In ultimii 70 de ani, politica cooperarii dusa de o Europa unita a adus pace, stabilitate si prosperitate pe continentul nostru. Acum, intr-un context geopolitic tensionat, cand aceste valori sunt puse la incercare, doresc sa transmit un mesaj de solidaritate cu idealurile Uniunii Europene. Doar continuand pe drumul integrarii depline, natiunile europene pot face fata provocarilor ce apar in vecinatatea granitelor Uniunii.