Blogul senatoarei Gabriela Cretu: Pozitia pe care nu am fost lasata sa o exprim in Senatul Romaniei

Astazi s-a votat, conform Regulamentului, ca senatorii nu au dreptul sa participe in mod individual la dezbaterile generale privitoare la Legea interzicerii fracturarii hidraulice, pentru eficienta activitatii. Aveti mai jos interventia pe care mi-o pregatisem, consecventa cu ceea ce am sustinut intotdeauna.
Stimati colegi,
Va atrag atentia ca suntem in fata a doua pericole - unul este real, altul virtual dar posibil.
Pericolul real se cheama abordare populista. Aceasta lege poate fi folosita drept exemplu didactic pentru cum se trece in derizoriu un subiect serios, din populism. Tema merita o dezbatere parlamentara de sine statatoare sau o propunere sustinuta macar de un grup politic, nu propunerea unui coleg care sa se laude ca el a fost de partea cea buna si ca l-au invins cei multi si rai. Stiu despre ce vorbesc. Nu e prima data cand colegul nostru ne pune in fata unei decizii care poate fi interpretata gresit de cetateni.
Al doilea pericol insa este sa raspundem noi insine populist si sa consideram ca, daca textul legii este inadecvat, atunci si problema pe care vrea sa o solutioneze ar fi fictiva, ingrijorarea cetatenilor nejustificata si exploatarea deja decisa. Si cand spun cetateni nu ma refer la cei din strada. Deciziile noastre nu pot fi motivate de proteste ci de responsabilitatea pe care o avem fata de intreaga societate si de viitorul ei.
S-au formulat obiectii intemeiate legate de consumul de apa, de efectele de mediu si tehnologia folosita. Sunt corecte. Pentru ca nu e vorba de fracturare hidraulica, ci de fracturarea hidraulica orizontala mare consumatoare de apa, una care genereaza ingrijorare justificata acolo unde rezervele de apa sunt mici. Nu e vorba doar de apa care se consuma ci si de cea care rezulta, amestecata cu substante chimice care, in final, trebuie depozitata undeva, de o mare amprenta la sol, miscari seismice, etc. Ii las pe colegii ecologisti sa explice.
Eu vreau sa insist asupra altui fapt. Aceasta nu e o problema tehnica, a expertilor; e o problema politica, priveste viata oamenilor si cere o analiza de oportunitate, adica a raportului riscuri /beneficii. Beneficiile exploatarii par de la sine intelese si nu este deloc astfel.
Romania importa doar 22% din consumul de energie, comparativ cu media europeana de 54%; are unul dintre cele mai diversificate mixuri energetice, deci risc mai redus. Suntem in frunte la securitatea energetica! Prin exploatarea rezervelor conventionale de pe platforma Marii Negre, se va adauga o cantitate egala cu jumatate din consumul anual de gaz. Avem consumuri energetice de cateva ori mai mari decat media europeana, deci loc de economii.
Gazele neconventionale au un cost de productie mai mare, drept urmare, putin probabil sa vorbim de ieftinire... Un program serios de dezvoltare care sa valorifice intern resursele suplimentare lipseste, momentan. O eventuala exploatare in baza legilor actuale nu permite statului roman sa dispuna de productie; in schimb, avem o piata europeana unica a gazului. Ca orice capitalism de periferie, vom exporta materii prime, neprelucrate...
Din aceste motive si multe altele, orice decizie serioasa cere exact ce lipseste aceastei legi - studii de impact, calcule economice, cercetare stiintifica comparativa. Nu putem sa afirmam ca intelegem deja ceea ce ii acuzam pe cei din strada ca nu inteleg. Felicit pozitia pe care am primit-o de la Ministerul Economiei, foarte echilibrata in aceasta privinta.
Pana si o modelare economica banala ne lipseste, un calcul care sa ia in considerare cantitatea minima exploatabila comercial, numarul de sonde, amprenta la sol, cantitatea si sursele de apa care vor fi folosite, respectiv, zonele in care ne putem permite sa exploatam, o evaluare a externalitatilor negative (transport, mediu, sociale) si - luand in considerare nivelul redeventelor - sa ne spuna care ar fi macar contributia fiscala agregata aferenta.
Daca suntem mai responsabili decat initiatorul legii, si sper ca suntem, astazi asistam doar la inceputul dezbaterii oficiale legate de gazele de sist, nu sfarsitul ei.
P. S. Aveam de gand sa ma abtin la vot. Acum nu stiu ce sa fac...