Senatoarea Doina Silistru a sustinut o declaratie politica intitulata "Viata, daca putem vorbi de viata, printr-o perdea de fum", pe care o puteti citi in continuare.

Va aduc in atentie un subiect tratat oarecum marginal si deloc spectaculos in ziua de azi, dar de o importanta majora pentru toate categoriile de varsta. Subiectul in discutie este de fapt un viciu, fumatul, si ce putem face pentru a-l limita, in special in randul tinerilor.
Problema nu este doar a noastra, ci a intregii umanitati. In spatiul comunitar, spre exemplu, o directiva a Comisiei Europene are ca scop descurajarea debutului fumatului si se adreseaza in mai mica masura fumatorilor adulti, pe considerentul ca, daca tinerii, copiii nostri, nu vor mai fuma, atunci, imediat, starea lor de sanatate s-ar imbunatati considerabil. Nimic mai adevarat.
Recent, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania a solicitat Guvernului sa adopte noi masuri, mai ferme, pentru descurajarea fumatului, in conformitate cu noua directiva europeana privind produsele din tutun. Masurile si recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii au dat roade in tara noastra. In ansamblu, romanii fumeaza mai putin; nu si tinerii, din pacate, iar asta se vede din statisticile Ministerului Sanatatii, in ciuda faptului ca, in fiecare an, specialistii de aici au implementat programe cu eficienta dovedita.
Eu nu am fumat niciodata, dar, din nefericire, aceasta boala necrutatoare - cancerul - nu m-a ocolit. Ii multumesc in fiecare zi lui Dumnezeu ca mi-a redat viata, ca mi-a oferit sansa de a fi in continuare impreuna cu familia si de a sta, astazi, in fata dumneavoastra.
Dar aceasta sansa trebuie cumva rascumparata si, pentru ca mi-am promis ca nu voi fi niciodata pasiva, ma alatur si eu, pe aceasta cale, demersului Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania. Este foarte important ca Executivul sa adopte masuri ferme de descurajare a fumatului, care vor reduce cheltuielile cu sanatatea si, in plan economic, vor creste veniturile bugetare, prin, spre exemplu, accelerarea calendarului de crestere a accizelor.
Constienta de importanta acestui demers, imi doresc ca tot mai multi romani sa vada viata si altfel decat printr-o perdea de fum.