In mod evident, nume foarte vechi, aflandu-si originea in limba latina, unde a fost preluat de la zeita Flora, a vegetatiei si a culturilor, Florin s-a pastrat pana in zilele noastre sub diferite forme, fiind mai raspandit pe teritoriul romanesc decat in zonele invecinate, care insa l-au imprumutat pe cale culta. Caracterul determinat de acest nume persoanei care il poarta este o imbinare de sensibilitate cu pragmatism.
Se poate spune ca este o persoana cu doua fete sau chiar cu mai multe. Are un comportament de fata cu strainii, cu colegii si persoanele pe care nu le considera apropiate si o atitudine cu totul diferita atunci cand este relaxat, in preajma membrilor familiei si a prietenilor apropiati.
Florin - Apreciat, popular si deopotriva raspandit in onomastica noastra, prenumele de baiat Florin ar putea fi incadrat in categoria numelor de persoana care s-au format cu tema "flor-", fiind aproape imposibil sa inventariem formele care au aparut de la acest etimon. Florina, Florentin, Floriana sunt doar cateva dintre numele de persoana inrudite cu prenumele masculin Florin, in componenta caruia recunoastem acest element, "flor-". Tocmai de aceea semnificatia numelui Florin nu ar trebui sa ne puna absolut nicio problema.
Inainte de orice, trebuie sa apropiem numele de persoana in discutie de adjectivul "florens", ce inseamna "prosper, infloritor". Numai ca cercetatorii lingvisti sunt de parere ca numele Florin este o formatie romaneasca, de altfel, ca si Florea sau Floarea. Pe de alta parte, exista si specialisti care contesta aceasta ipoteza, sustinand ca prenumele de baiat Florin nu este decat un imprumut, cu atat mai mult cu cat are la baza etimonul "flor-".
Cu toate acestea, nu putem omite un aspect foarte interesant, ce se refera la fenomenul de raspandire al acestui nume. Inainte ca Noua Religie sa se raspandeasca, in onomastica latina existau nume ca Florus, Flora, ce corespundeau numelui unei zeitati din mitologia romana, Flora. Considerata zeita florilor, a vegetatiei, precum si a primaverii, aceasta zeita era extrem de populara in Antichitate. Oamenii o sarbatoreau chiar in ziua de Floralii. Si nu semnificatia numelui Florin ne pune probleme reale, ci mai degraba forma initiala care a patruns in onomastica noastra. Si, in orice caz, semnificatia numelui in discutie era cunoscuta tuturor, mai ales ca exista un corespondent in limba romana, acesta fiind substantivul comun "floare".
Se presupune ca, inainte ca numele de persoana Flora si Florus sa intre in spatiul romanesc, acestea au patruns in onomasticonul crestin, devenind calendaristice. Abia apoi, au intrat la popoarele vecine, ca in cele din urma, sa patrunda si in spariul romanesc. In schimb, exista si ipoteza potrivit careia aceste nume ar fost imprumutate direct din onomastica apuseana, intrand in spatiul romanesc pe cale culta. Potrivit unei alte teorii, numele in discutie ar fi fost imprumutate din mitologia romana.
Pe acest fond controversat, aceste prenume au inceput sa se raspandeasca uluitor de rapid in onomastica noastra, luand nastere, astfel, una dintre cele mai bogate familii de nume. Multe dintre numele ce au aparut de la etimonul "flor-" sunt formatii romanesti. Intr-un final, apare si forma Florin, acest nume fiind compus cu ajutorul elementului "-in", dar trebuie sa mentionam ca acest prenume de baiat provine din forma Florinus, care, la randul sau, ar avea la baza numele Florus. Prin urmare, semnificatia numelui Florin este "floare", respectiv "prosper, infloritor", fiind unul dintre cele mai populare nume de persoana din onomastica noastra.