Senatorul Stefan-Radu Oprea a sustinut o declaratie politica, intitulata: Oare Romania competitiva, mai productiva inseamna Romania mai bine platita?. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Guvernul tehnocrat a lansat in dezbatere publica documentul intitulat Romania competitiva - un proiect pentru o crestere sustenabila.
Tema cresterii economice este o tema ce framanta societatea, caci toti ne dorim ca noi si, apoi, urmasii nostri sa avem un nivel de trai ridicat.
Citind si analizand documentul, in calitate de social democrat, incep sa am rezerve. Constat ca, intr-o bruxeleza fara de cusur, autorii ne infatiseaza obiectivul de a deveni mai productivi: sistemul de sanatate este esential pentru o mai buna productivitate economica, educatia este, de asemenea, un factor esential in cresterea productivitatii, diaspora este importanta in procesul de sporire a productivitatii.
Ideea care imi naste cele mai multe semne de intrebare este: O crestere economica sanatoasa nu se poate face prin politici monetare, fiscale sau salariale care incurajeaza consumul, ci doar prin stimularea productiei oriunde in Romania. Niciunde in cuprinsul proiectului nu se vorbeste despre cresteri salariale, iar faptul ca documentul nu ia in considerare ca o crestere a productivitatii poate insemna implicit si marirea remuneratiei ma ingrijoreaza. Dar nu ma surprinde, avand in vedere nefericita declaratie a doamnei ministru Dragu cum ca se poate munci si pe doi lei sau daca nu ne-am aminti amplele discutii despre cresterea salariului minim pe economie si opozitia facuta de actualul Guvern tehnocrat acestui demers initiat de PSD.
Fraza din document citata mai sus apartine scolii de gandire neoliberale -neoliberalii sunt propovaduitorii austeritatii, ai taierilor salariale - si nu tine cont de cei aflati in situatie precara si nicidecum de inegalitatile din societate si mai ales de proasta repartitie capital-munca. Ma intreb, bunaoara: oare ce se intampla cu persoanele cu dizabilitati, care, in doctrina neoliberala, au un rol marginal, pentru ca nu au potential maxim de productivitate? Care este viziunea documentului cu privire la integrarea acestora pe piata muncii?
De asemenea, ma intreb unde intervine rolul statului social, pentru ca in document nu sunt mentionate defel politici sociale, nu se ofera garantii cu privire la securitatea sociala. Or, stim prea bine ca o economie nu poate fi sustenabila fara un nivel minim de egalitate materiala, iar cresterea economica trebuie pusa in serviciul cetatenilor in baza conceptiei de crestere calitativa, de imbunatatire a calitatii vietii oamenilor.
Viziunea 2020 propusa in cadrul proiectului este una foarte generoasa. Citez: Romania este tara in care vreau sa traiesc, sa muncesc, sa-mi cresc copiii si-n care vreau sa ma intorc.
Cred ca majoritatea romanilor va imbratisa un astfel de punct de vedere.
Dar trebuie sa le reamintesc distinselor doamne si distinsilor domni din Guvern un aspect esential: faptul ca romanii au plecat din tara in cautarea unui loc de munca mai bine platit cu sacrificiul parasirii copiilor sau parintilor. Daca intr-adevar ne dorim ca studentii si lucratorii din strainatate sa se reintoarca in Romania, atunci orice strategie trebuie sa aiba in centrul atentiei nivelul de trai prin cresterea salariului in economie, insotit, bineinteles, de stimularea productivitatii si conditii corecte pentru toti cetatenii.