Presa din Europa, SOCATA de rezultatul europarlamentarelor: "Cutremur politic"
• Presa europeana este luni in stare de soc dupa "seismul politic" reprezentat de progresul partidelor eurosceptice in alegerile europene, si in special cel al Frontului National, de acum inainte "primul partid al Frantei", relateaza AFP.
• "Seism politic", titreaza Frankfurter Allgemeine Zeitung. Cotidianul german de afaceri dedica subiectului prima pagina, la fel ca aproape toate mass-media germane. "Acest lucru va avea consecinte importante. Sloganul "mai multa Europa" ar trebui sa fie luat in serios", apreciaza ziarul.
• Cotidianul Bild, cel mai citit din Germania, vorbeste la randul sau despre un "soc electoral in Franta". "Pentru presedintele Hollande, este un dezastru", apreciaza Die Welt, care face de asemenea referire la un "seism politic". "Din cauza acestei catastrofe electorale, presedintele francez Francois Hollande, invins, este din ce in ce mai slabit. Ar urma sa fie inca mai dificil pentru el sa angajeze reformele necesare", subliniaza cotidianul.
• "Cutremur de pamant in Franta", apreciaza la randul sau jurnalul italian Repubblica. "Soc in Franta", scrie si Corriere della Sera.
• "Victoria Frontului National ramane un soc care va zgudui Franta si Europa intreaga", scrie cotidianul francez Liberation (stanga). "Unda de soc creata de partidul lui Marine Le Pen depaseste cu mult frontierele nationale". Este "o amenintare reala pentru ideea europeana", mai scrie ziarul.
• "FN se impune ca primul partid al Frantei", constata Le Figaro (dreapta). "Pentru Marine Le Pen, este o victorie personala" pentru ca ea "a reusit, incarnand un nou stil, sa faca sa cada primul obstacol in calea progresului Frontului National, diabolizarea sa", a relatat ziarul.
• "Extrema dreapta domina Franta", scrie cotidianul spaniol El Mundo.