Jurnalul National: PROTEST FARA PRECEDENT IN JUSTITIE. Magistratii vor suspenda sedintele de judecata pentru ca Alina Ghica si Cristi Danilet nu sunt revocati din CSM

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a adresat azi o scrisoare deschisa judecatorilor si procurorilor prin care le cere ca in ziua de 26 februarie sa suspende sedintele de judecata. Demersul AMR survine dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat sa ia act de revocarea din functie a judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet, in urma solicitarilor adunarilor generale ale judecatorilor.
"Data fiind atitudinea de neacceptat a Consiliului Superior al Magistraturii fata de colegii judecatori, care au hotarat revocarea, si avand in vedere dispozitiile art. 1 alin. 2 din Legea nr. 317/2004, potrivit carora membrii CSM raspund in fata judecatorilor si procurorilor pentru activitatea desfasurata in exercitarea mandatului, solicitam tuturor magistratilor solidaritate, prin suspendarea sedintelor de judecata pe perioada desfasurarii sedintei de plen, in data de 26.02.2013, ora 8, 30 cand figureaza inscrisa pe ordinea de zi revocarea celor doi membri, pentru a avea posibilitatea de a urmari modul in care este respectata vointa judecatorilor", se arata in scrisoarea deschisa.
Mai mult, AMR sustine ca, daca CSM nu va lua act de revocarea celor doi judecatori, urmeaza sa formuleze plangeri penale impotriva membrilor CSM: "In situatia in care, nu se va da eficienta vointei exprimate de
judecatorii ce au inteles sa retraga mandatul de incredere pentru doi dintre membrii alesi, Asociatia Magistratilor din Romania isi rezerva dreptul de a formula deindata plangere penala impotriva tuturor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu".
"Asociatia Magistratilor din Romania ia act cu ingrijorare, de tergiversarea procedurii de revocare din functie a membrilor alesi in Consiliul Superior al Magistraturii - Alina Ghica si Cristi Vasilica Danilet, ca urmare a sesizarilor adunarilor generale ale judecatorilor curtilor de apel si judecatoriilor.
Nu intelegem sa fim partasi la prelungirea, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, a aplicarii dispozitiilor art. 55 alin. 9 din Legea nr. 317/2004, prin diverse tertipuri, printre care si sesizarea Comisiei nr. 2, sens in care am hotarat sa ne exprimam pozitia ferma in cadrul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, neparticipand la activitatea in comisiile ce au doar un rol consultativ.
Atragem atentia membrilor Consiliului Superior al Magistraturii ca interpretarea legii in functie de interesele de moment ale unuia sau altuia produce reverberatii negative in perceptia publicului asupra sistemului judiciar. Constatam cu regret ca plenul Consiliului Superior al Magistraturii, format din 19 membri, se afla in imposibilitatea voita de a lua act, in termen de 15 zile si, de a dispune revocarea celor doi judecatori, ignorand dispozitiile legale si vointa exprimata de peste 1600 judecatori, care au hotarat intr-un termen mai scurt revocarea judecatorilor Alina Ghica si Cristi Vasilica Danilet", se mai arata in scrisoarea deschisa a Asociatiei Magistratilor din Romania.