Constiinta unui Liberal de Stanga: Scrisoare deschisa
(Autor: Constantin Gheorghe)
Nu imi fac iluzii. Este, probabil, un inutil exercitiu de democratie. Dar mi-am facut datoria fata de constiinta, in primul rand. Poate suna egoist. Dar nu putem sta cu bratele in san. Macar atat sa facem: sa le spunem indivizilor ce monstru au nascut in Romania.
Excelentei Sale domnului Martin Schultz, Presedintele Parlamentului European
Excelenta,
Va supun atentiei situatia dramatica a sistemului democratic din Romania. Fara a exagera in niciun fel, Romania nu mai indeplineste conditiile politice de la Copenhaga, reiterate cu prilejul summitului UE de la Helsinki, din 1999, criterii care definesc apartenenta unui stat la Uniunea Europeana. Ceea ce este si mai grav e faptul ca am ajuns aici cu sprijinul, si complicitatea unor oameni si institutii ale Uniunii, inclusiv-sau mai ales-prin intermediul MCV. Acest mecanism, arbitrar si discriminatoriu, este un pericol pentru democratie, si a-l extinde si asupra altor state ar insemna inceputul sfarsitului Uniunii, ca spatiu al valorilor politice democratice.
Sistemul politic romanesc-cu toate limitele si slabiciunile lui-este cel care a condus Romania catre UE, a facut posibila indeplinirea conditiilor de aderare. Din motive pe care doar le pot banui-si care nu fac onoare unor natiuni care se prezinta pe sine drept etaloane democratice-acum institutiile acestea politice: partide, sindicate, anumite organisme ale societatii civile, dar mai ales Parlamentul, se afla sub asaltul unor forte scapate de sub orice fel de control democratic. Acestea folosesc pretextul luptei impotriva coruptiei pentru a se substitui lor.
Nu cred ca va puteti inchipui ca o democratie poate functiona atata vreme cat unii cetateni sunt mai egali decat altii. Mai mult decat atat: o categorie sociala-si nu o putere a statului, desi procurorii asa se vad pe sine in Romania- si-a creat, folosind santajul, acuzatii inventate de coruptie, in complicitate cu serviciile interne de securitate, un statut de imunitate si impunitate. Puteti accepta ideea ca acesti oameni nu raspund in fata nimanui, ca pot face orice abuz, pot incalca drepturile si libertatile cetatenilor, Constitutie si legi, pot constrange judecatorii sa dea sentintele dorite de ei? Si totusi asta fac.
Personajul odios care conduce acum Directia Nationala Anticoruptie, epicentrul abuzurilor si al gandirii anti-democratice, a fost ovationat de curand intr-o comisie a Parlamentul European. Asa ceva este inacceptabil. Este o rusine pentru Parlamentul European, este o maculare a valorilor pe care se presupune ca e construita Uniunea. Desi nu are niciun atribut in aceasta directie, trecand peste reguli, peste institutii si peste legi si Constitutie, DNA face propuneri de modificare a legii fundamentale, care ii vor permite sa domine politicul, sa oblige Parlamentul sa ia decizii impotriva vointei parlamentarilor si impotriva vointei populare. Votul imperativ este interzis prin Constitutie. Si cu toate astea DNA da consemne de vot in Parlament, ameninta Senatul cu represalii, daca nu voteaza cum cere Parchetul, cerceteaza senatorii pentru felul in care au votat.
Dinspre Bruxelles vine o sustinere a acestor actiuni ilegitime si extrem de periculoase, pe care eu nu o inteleg si nu o pot accepta. Ce inseamna: Justitia trebuie sa castige lupta cu sistemul politic? In care logica? In logica totalitara? Noi, cetatenii, mai contam? Votul nostru mai conteaza?
Va place sau nu, dupa aproape un deceniu de MCV principala sursa de coruptie in Romania a ajuns sistemul de Justitie. Care este departe de a fi independent. Doar ca dependenta nu mai este una politica, cum s-ar putea crede. Practic, justitia romana a fost privatizata, in sensul in care raspunde unor interese care nu au nimic in comun cu politicul. Misiunea ei este acum sa infranga rezistenta institutiilor democratice, in special a Parlamentului, pentru a da liber acestor interese.
Nu cred ca este in interesul nimanui, nici in interesul romanilor, nici in interesul UE, sa asistam la un grav esec democratic, intr-o zona sensibila a Europei. Sunteti un om de stanga. Ar trebui sa intelegeti mai bine aceste pericole. Puteti ajuta Romania sa nu esueze. Este nevoie in primul rand de o evaluare independenta si neutra a starii sistemului de justitie din Romania. Actualul sistem de supraveghere, generat de MCV, este corupt si partial, ascunde adevarul si este complice la abuzurile justitiei din Romania.
Este doar primul pas catre schimbarea situatiei-repet, extrem de grava-care acum duce catre revenirea la totalitarism. Nu cred ca ati cunoscut deliciile totalitarismului. Eu, si alaturi de mine, milioane de romani, le-am cunoscut. Si nu vrem sa le retraim, de data asta in numele valorilor europene. Aveti puterea si autoritatea de a determina o dezbatere publica onesta, deschisa, despre ceea ce se intampla in Romania, in care sa fie ascultate toate partile. Este timpul sa actionati.
Vocea noastra, a simplilor cetateni, nu se mai poate face auzita. Pentru ca Parlamentul Romaniei a incetat, practic, sa mai existe, sa ne mai apere drepturile si libertatile. Singura sa misiune este acum sa aprobe arestarea membrilor sai. Cand un procuror spune ca daca va fi nevoie sa arestam 10.000 de oameni, vom aresta zece mii de oameni trebuie sa-ti pui intrebari. Chiar daca nu ai nicio legatura cu politicul, sau cu faptele de coruptie. Ce vine dupa primul val de arestari? Unul de 100.000? Unul de un milion? In fond, exista suspiciunea rezonabila care poate justifica asta: se stie ca romanii sunt corupti. E suficient, nu? Cine mai are nevoie de probe?
O democratie nu poate fi construita pe teama. Teroarea nu poate fi un instrument de guvernare. Poate le spuneti astea celor care conduc acum Romania. Si care sunt paralizati de frica. Un Parlament nu poate vota ceva, cum fac parlamentarii romani, si recunosc public asta, de frica. Daca acesta este viitorul democratiei, eu, unul, nu ma imaginez in acest viitor. Dumneavoastra v-ati imagina?
Cu respect,
Constantin Gheorghe
PS: multumesc prietenului Jipa, care a tradus-o in germana, si a expediat-o aceluiasi domn Schultz. Aveti si versiunea in germana:
http://constantingheorghe.blogspot.ro/