Senatoarea Doina Elena Federovici a sustinut o declaratie politica intitulata: Scolile fara autorizatie de functionare. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In ultima perioada a fost lansata in spatiul public necesitatea organizarii unei dezbateri publice pe tema infrastructurii din educatie, dar e bine de stiut ca sunt lucruri care se intampla chiar acum.
Anul trecut a fost lansat unul din cele mai mari programe din Educatie, de a se moderniza reabilita si finaliza, 500 de scoli in Romania, plecand de la situatia de dinainte, in care 1700 de scoli din Romania erau in diverse faze de executie, cu lucrarile sistate. 500 de scoli au fost selectate de Ministerul Educatiei, iar Ministerul Dezvoltarii, din doua surse de finantare, fonduri europene si Programul National de Dezvoltare Locala, a lansat acest program. Aceste obiective au fost prioritate in aceste programe, iar pana la finalul anului aceste 500 de scoli vor fi finalizate si dotate cu mobilier, in asa fel incat copiii sa aiba la dispozitie 500 de imobile in care sa invete in conditii bune si foarte bune
Concret in judetul Botosani cu sprijinul finantarii primite de la Ministerul Dezvoltarii au fost finalizate mai multe unitati de invatamant, altele fiind in diferite stadii procedurale si ma refer aici la unitatile de invatamant din comunele Romanesti, Rachiti, Suharau, Tudora sau Vorniceni.
In ceea ce priveste cladirile care nu au autorizatie de functionare anul trecut a fost semnat un protocol intre Ministerul Educatiei si Ministerul Dezvoltarii prin care ministerul Educatiei s-a angajat ca pentru cele peste 2100 de scoli â€" asta era evidenta lor atunci â€" despre care spuneau ca nu au autorizatie sanitara de functionare sa transmita la Ministerul Dezvoltarii o minima documentatie cu lucrarile care sunt necesare pentru a fi realizate, in asa fel incat scolile respective sa primeasca autorizatie de functionare. Au inceput sa transmita la Ministerul Dezvoltarii deja in ultima perioada studii de fezabilitate si proiecte tehnice necesare pentru a se efectua lucrarile respective, iar in perioada urmatoare Guvernul, prin Ministerul Dezvoltarii, sigur ca va aloca fondurile necesare pentru ca si acest program de realizare a lucrarilor pentru a se obtine autorizatia de functionare sa fie finalizat.
Cu toate acestea, la inceputul anului scolar 2015-2016, din numarul total de 530 de unitati scolare din judetul Botosani, detineau autorizatie sanitara de functionare un numar de 311 unitati scolare, iar alte 7 sunt in curs de a primi aceasta autorizatie. Totusi, comparativ cu anul scolar precedent, procentul scolilor autorizate sanitar a crescut cu 10%. Marea majoritate a unitatilor de invatamant ramase fara autorizatie se confrunta cu lipsa apei potabile si a grupurilor sanitare.
Invatamantul botosanean are incredere in programul demarat de Ministerul Dezvoltarii, in conditiile in care acesta a produs rezultate concrete, scolile noi si cele reabilitate fiind realizate la standarde europene care permit desfasurarea in foarte bune conditii a activitatilor didactice.