Mariustuca.ro / Un individ poate fi identificat prin amprenta digitala si retiniana, prin ADN, dar si cu ajutorul bacteriilor din intestin (Autoare: Magda Marincovici)
Probabilitatea este de 86% ca o persoana sa poata fi identificata cu ajutorul bacteriilor intestinale, sustine un studiu efectuat de cercetatorii de la Scoala de Sanatate Publica Harvard. Ca si amprentele digitale sau ca ADN-ul, bacteriile care ne colonizeaza ar putea servi in curand la identificarea individului. Intestinul este un spatiu cu o biodiversitate coplesitoare, care adaposteste peste 100.000 de miliarde de bacterii, ce fac parte din peste 1.000 de specii deja inventariate, care formeaza microbiomul intestinal”. Fiecare persoana are un microbiom intestinal propriu, care sufera diferite variatii in functie de varsta, alimentatie, administrarea unor medicamente, in special antibiotice.
Eric Franzosa, cercetator de biostatistica la Scoala de Sanatate Harvard si colegii sai s-au intrebat daca este posibila utilizarea acestei semnaturi microbiene pentru identificarea individului, chiar daca apar unele modificari de-a lungul timpului. Pentru a ajunge la un raspuns la aceasta intrebare, cercetatorii au analizat esantioane de bacterii prelevate de la 120 de persoane: de pe piele, din gura, vagin, saruri. Ei au intocmit o carte de identitate bacteriana pentru fiecare dintre participantii la studiu. Dupa aproximativ un an, noi esantioane au fost prelevate de la aceleasi persoane. Cercetatorii au putut apoi sa schiteze un profil bacterian si sa faca comparatii. Astfel, cu bacteriile prelevate de pe piele, gura si vagin au putut fi identificati 30% dintre participantii la studiu, in timp ce cu bacteriile intestinale prelevate din saruri s-a ajuns la stabilirea identitatii pana la 86% dintre cazuri. Aceasta cercetare este extrem de utila, iar autorii considera ca trebuie extinsa, in conditiile in care dezechilibrele inregistrate la nivelul microbiomului uman se reflecta in starea de sanatate, acestea fiind punctul de plecare a unor boli ca alergiile, astmul, eczeme, obezitate.