Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata " Pastrarea traditiilor in satele romanesti ", pe care o puteti citi in continuare.
Temelia spiritualitatii unui popor este reprezentata de cultura si traditie. Plaiurile romanesti, din timpuri stravechi, parte a istoriei si culturii nationale, dispun de bogate comori spirituale, de valori artistice. Nu in zadar se spune, ca vesnicia s-a nascut la sat, deoarece aici sunt valorificate si promovate frumoasele traditii populare.
Stim cu totii ca un rol deosebit in existenta sociala o au normele traditionale, care influenteaza in mod substantial conduita individuala si colectiva a membrilor societatii. Printre ele un loc deosebit il ocupa traditiile, obiceiurile, normele de convietuire sociala, sarbatorile, ritualurile etc.
Traditia pune la dispozitia membrilor societatii simbolurile persuasive ale identitatii colective, intarind inradacinarea si revigorind loialitatile fata de natiune, comunitati, grupuri. Traditiile nationale, cu imnurile, steagurile, mitologia si ritualurile publice sunt doar niste exemple ale acestei functii a traditiei. Istoria si trecutul sunt utilizate ca factori generatori ai identitatii sociale comune. Traditiile regionale, ale oraselor sau comunitatilor locale indeplinesc un rol similar de a "lega" cetatenii sau membrii de un spatiu dat.
In societatea actuala s-a ajuns la deteriorarea traditiei, la innoirea fortata cu anumite valori, care nu au de a face cu valorile comunitatii romanesti. Prin urmare perioada de tranzitie in care traim ne obliga sa revenim la fundamentele traditionale ale existentei omenirii pe care le-am pierdut in aceasta perioada de criza profunda pe care o traverseaza civilizatia.
Simati colegi, nu trebuie sa uitam cine suntem. Impreuna cu autoritatile locale trebuie sa contribuim la diminuarea dezechilibrelor socio-economice existente in regiunea satelor. In conformitate cu politicile nationale, trebuie sa promovam strategii, sa atragem resurse, sa identificam si sa implementam programe de finantare, sa oferim servicii pentru stimularea cresterii economice durabile si a parteneriatului si spiritului antreprenorial.
Consider ca scoala ar trebui si ea sa raspunda provocarilor lumii moderne, prin promovarea sau nu a unor categorii de valori in randul tinerilor. Prin calitatea sa educationala, scoala poate reprezenta unul dintre locurile de pastrare si transmitere a valorilor identitare.