MAGAZIN: Fenomene naturale bizare si inexplicabile, pe Pamant (Autor: GEORGE CUSNARENCU)
Iata cateva dintre fenomenele misterioase asupra carora se opreste publicatia Science uncovered.

Sferele uriase din Costa Rica
Niste bile uriase din piatra au fost descoperite in 1930 in Costa Rica, unele dintre ele masurand doi metri in diametru. Conform legendelor, ele ar fi aparut acolo undeva intre anii 600 si 1.000 e.n., pe plan local fiind denumite Las Bolas (Bilele), dar partea proasta din punctul de vedere al studierii lor este faptul ca nu exista nici un fel de dovezi scrise ale civilizatiei care le-a realizat. Ca sa nu mai vorbim ca modul in care au fost construite si scopul construirii lor raman si astazi adevarate mistere pentru cercetatori.

Luminile cutremurelor
Daca e sa vorbim despre fenomene inexplicabile, misterioase, atunci nimic nu bate luminile cutremurelor, acele inexplicabile lumini care apar pe cer in timpul producerii unor seisme. Misterul ar consta in faptul ca nici un cercetator nu a putut explica in vreun fel cauza aparitiei lor. Ramane o controversa: exista ele cu adevarat? Ar putea o furtuna cu fulgere sa aiba loc in acelasi timp cu un cutremur, adica doua fenomene intr-unul singur? Fizicianul italian Cristiano Ferugia a descoperit ca despre luminile cutremurelor se vorbea inca din anul 2000 i.e.n. Si cu toate acestea, geo-cercetatorii au ramas sceptici in privinta acestui straniu fenomen natural.
De-abia in 1960 au aparut primele dovezi clare: fotografiile din timpul cutremurului din Matsushiro, Japonia. Desi ele sunt dincolo de dubiu, ulterior problema cu fotografiile facute luminilor produse de cutremure este ca autenticitatea lor este dubioasa, mai ales in era internetului si a Photoshop-ului. Totusi, in ciuda miilor de fotografii a caror origine este dubioasa, au aparut si primele teorii stiintifice. Cauza producerii lor ar fi caldura emanata de frecare, gazul radon si piezoelectricitatea. S-ar produce astfel o descarcare electrica intre rocile de quartz incarcate electric in timp ce placile tectonice se misca.
In 2003, fizicianul NASA dr Friedmann Freund a facut niste experiente de laborator prin care a demonstrat ca luminile cutremurelor se produc datorita activitatii electrice in roci. Numai ca un alt cercetator, David Brumbaugh de la Centrul de Informare al Cutremurelor din Flagstaff, Arizona, este de parere ca teoria lui Freund poate fi considerata doar o posibila explicatie in cel mai bun caz, si nu una categorica si ca e nevoie de noi cercetari in acest domeniu. Pana atunci, experimentul lui Freund ramane unica explicatie in domeniu.

Uriasele desene de la Nazca
Acoperind o suprafata de 450 km patrati in desertul peruan, liniile (desenele) de la Nazca sunt forme uriase, incluzand motive geometrice, imagini de animale, plante si rareori figuri umane, desenate cu ajutorul pietrelor si vizibile mai cu seama din aer. Tocmai faptul ca sunt concepute pentru a fi vazute din aer si nu de la nivelul solului, a ridicat unele intrebari ramase deocamdata fara raspuns: de ce au fost facute aceste desene uriase, cine le putea vedea din aer atunci cand au fost concepute, candva intre anul 500 i.e.n. si anul 500 e.n., cand nimeni nu se putea ridica cateva sute de metri in aer pentru a le descifra si, mai ales, daca au fost mesaje desenate, pentru cine au fost ele concepute?
Cum exista rapoarte ca unii fermieri peruani isi cresc porcii in acea zona, dincolo de faptul ca autoritatile protejeaza prin lege Nazca, arheologii incearca sa studieze desenele si sa le gaseasca sensul, inainte ca acestea sa fie distruse. O teorie mai veche spunea ca desenele (liniile) de la Nazca sunt parte a unui calendar astronomic, discreditata ulterior. Cert este ca din 1997, cercetatorii lucrand in cadrul unui program germano-peruan, si-au concentrat atentia asupra istoriei si culturii civilizatiei care a creat aceste desene uriase, cum traiau oamenii in acea perioada si ce s-a intamplat cu ei. In 2012, Universitatea Yamagata, Japonia, a anuntat ca deschide un centru de cercetari chiar la fata locului in cadrul unui proiect pe 15 ani care isi propune sa studieze in profunzime cele peste 1.000 de desene uriase.

Incredibila migratie a fluturilor Monarh
In fiecare an, milioane de fluturi Monarh din nordul Americii migreaza peste 3.200 km spre sud pentru a ierna. Decenii la rand nimeni nu a aflat unde anume in sud se duceau. De-abia in anii 50, Norah Urquhart si sotul ei, Fred, zoolog, au inceput sa urmareasca si sa inregistreze aceste fragile creaturi. In 1976, informati de un padurar local, cei doi soti au urcat pe varful Muntelui Fluturilor. Asa au descoperit ca fluturii din America de Nord ajungeau intr-o padure muntoasa din Mexic. Numai ca povestea nu se termina aici. Pentru ca desi am aflat ca tinta finala a fluturilor Monarh sunt 12 pana la 15 locuri din muntii mexicani, ramane un mister: cum navigheaza ei pana acolo? Studiile sugereaza ca fluturii folosesc pozitia Soarelui pentru a calatori spre sud, ajustand calatoria diurna cu ajutorul ceasurilor circadiene din antenele lor. Dar Soarele le poate da doar o directie generala si atunci, ce instrument ii ghideaza spre muntii Michoacan?
Profesorul Steven Reppert, expert in domeniul fluturilor Monarh de la Universitatea Massachusetts, este de parere ca fluturii sunt ghidati probabil prin reperele din peisaj pe care le au memorate, dar nici el nu are o explicatie la modul in care aleg locurile din muntii mexicani. Acest mister ramane in picioare. In privinta reperelor, unul dintre acestea ar putea fi Golful Mexicului, dar acesta nu ar putea oferi suficiente informatii pentru a duce calatoria la bun sfarsit. Trebuie sa existe, spun specialistii, alte sisteme de navigatie pe distante mai scurte. Care ar fi acestea? O teorie vorbeste despre forta geomagnetica care i-ar putea atrage, desi, spune Reppert, nimic nu a putut fi dovedit. Mai nou, cercetatorii au descoperit cateva unelte genetice care ar putea proba detaliile legate de sistemul de navigatie al fluturilor Monarh. Cu ajutorul codului genetic complet pe care il au la dispozitie, ei incearca acum, sa-l dezmembreze pentru a vedea cum ar putea el afecta sensul de directie al fluturilor.

Pietrele umblatoare din Valea Mortii
La Racetrack Playa din Valea Mortii, un parc national din California, pietrele aluneca pe pamant sub actiunea unei forte misterioase. Oamenii de stiinta si-au pus mintea la contributie inca de la inceputul secolului al XX-lea pentru a afla misterul, dar deocamdata misterul rezista. In anii '60, geologii au monitorizat 30 de pietre, cu greutati de 25 sau 28 de kilograme care s-au mutat mai mult de 200 de metri, in sapte ani. Asa au aparut si primele teorii. Unele sustin ca gheata sau vantul sunt de vina pentru plimbarea pietrelor. Altele vorbesc despre niste alge sau de vibratii seismice. Insa, nimeni nu a surprins miscarea vreunei pietre.