Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica intitulata: Strategia Nationala de Sanatate, o initiativa pentru sanatatea si prosperitatea romanilor. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In declaratia mea politica de astazi vreau sa salut aprobarea de catre Guvernul Romaniei a Strategiei Nationale de Sanatate pentru perioada 2014-2020. Si am dorit sa fac acest lucru pentru ca suntem in fata unui document extrem de important pentru imbunatatirea starii de sanatate a romanilor: strategia stabileste politicile publice din domeniul sanitar si pasii care trebuie urmati in urmatorii 6 ani de zile.
Impreuna cu Planul de actiuni, aceasta strategie va determina maniera in care sistemul national va raspunde la principalele probleme de sanatate publica, modul in care va fi asigurat accesul la serviciile de sanatate, precum si politica de resurse umane, investitii si infrastructura pentru acest domeniu. Importanta acestei strategii este legata si de valorificarea oportunitatilor financiare prin accesarea de fonduri structurale in cadrul noului exercitiu financiar la nivelul Uniunii Europene.
Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020, intitulata Sanatate pentru Prosperitate” este dovada angajamentului Guvernului Romaniei de a asigura si promova sanatatea ca factor cheie al unei dezvoltari societale incluzive din punct de vedere social, teritorial si economic, ca motor de progres si prosperitate al natiunii si nu ca o povara. Asa cum au declarat si promotorii acestei Strategii, documentul este menit sa furnizeze cadrul general de interventie pentru amendarea slabiciunilor sistemului identificate in sectorul de sanatate: sa reduca inegalitatile importante, sa optimizeze utilizarea resurselor in conditii de cost-eficacitate crescuta utilizand medicina bazata pe dovezi si, nu in ultimul rand, sa imbunatateasca capacitatea administrativa si calitatea managementului la toate nivelurile.
Printre schimbarile preconizate in sistemul sanitar dupa implementarea strategiei as aminti doua aspecte cu impact major: 1. dezvoltarea de servicii de sanatate minimale si de baza, accesibile tuturor, de calitate si cost-eficace, cu accent pe preventie; 2. o mai buna integrare a asistentei medicale prin consolidarea serviciilor clinice ambulatorii pentru cresterea ponderii afectiunilor rezolvate in ambulatoriul de specialitate si reducerea numarului de cazuri de spitalizare continua.
Ne aflam in fata unei initiative ample si ambitioase a carei reusita depinde in mod esential de colaborarea si coordonarea tuturor factorilor implicati. Intre acesti factori implicati ne numaram si noi, reprezentantii alesi ai romanilor in Parlament, astfel ca, va invit, pe toti, sa dam dovada de responsabilitate si maturitate si sa sustinem cu totii - indiferent de optiunile noastre politice - aceasta strategie si implementarea ei in conditii optime pentru maximizarea rezultatelor.