Senatorul Octavian Liviu Bumbu a sustinut o DECLARATIE POLITICA intitulata "Turismul rural romanesc, un potential de exceptie", pe care o puteti citi in continuare.
In oricare sat romanesc as merge, mi se confirma mereu si mereu acelasi lucru: tara noastra are un imens potential turistic. Pe langa diversitatea oferita cu generozitate de natura, Romania este bogata si in ceea ce priveste patrimoniul cultural si istoric.
Pentru satele romanesti exista enorme posibilitati de transformare a lor in sate turistice. Aparute si dezvoltate pe cele mai variate forme de relief , asezarile rurale romanesti au pastrat si mai pastreaza inca in buna masura datinile si obiceiurile stravechi, un bogat si variat folclor, elemente originale de etnografie si artizanat, ce pot fi valorificate turistic in cadrul unei strategii de organizare si dezvoltarea turismului rural.
Turismul rural, conceput ca un turism local, este o oportunitate pentru comunitatile din satele noastre sa-si sporeasca nivelul de trai, prin valorificarea mostenirii naturale, umane si culturale cu care a fost inzestrata zona lor. Altfel spus, turismul rural inseamna sa te poti caza la localnicii din sat, de preferat intr-o casa cu arhitectura traditionala, sa faci cunostinta cu gastronomia specifica zonei, sa ai ocazia sa simti pe pielea ta ce inseamna viata la tara, sa te oferi voluntar la ingrijirea animalelor, sa mergi la fan, sa culegi mere sau rosii cu mana ta direct din gradina, sa inveti sa faci paine de casa, sa te plimbi cu caruta prin sat si multe, multe altele... Ceva similar se intampla in Sirnea, inca din 1962, cand a fost declarat primul sat turistic din Romania. Zece ani mai tarziu, in vara anului 1972, au intrat in circuitul turistic international 13 sate: Sf. Gheorghe si Murighiol (jud. Tulcea), Fundata si Sirnea (Brasov), Sibiel (Sibiu), Leresti si Rucar (Arges), Vaideeni (Valcea), Tismana (Gorj), Rasinari (Sibiu), Halmagiu (Arad), Bogdan Voda (Maramures) si Vatra Moldovitei (Suceava) care au functionat doar un singur an, pana cand a fost interzisa cazarea turistilor straini in locuintele particulare.
Desi face parte din strategia agricola a guvernului, in prezent turismul rural romanesc nu merge bine. Valorile satului romanesc nu sunt sprijinite. Satele din Romania, cu cateva exceptii, nu sunt bagate in seama. Avem o civilizatie rurala vie care e in pericol, care trebuie sustinuta. Este foarte important sa pastram ce avem autentic.
A trebuit sa vina printul Charles sa ne atraga atentia ca ineditul trebuie cautat in satele noastre, acolo unde natura a facut ceea ce n-a putut sa faca omul, nici chiar in cele mai dezvoltate tari si unde locuitorii mai pastreaza vechile traditii, mostenite de la parinti si bunici. Satul Viscri era, pana nu demult, doar un sat izolat de la marginea judetului Brasov. Localitatea a prins insa viata, dupa ce printul Charles si-a cumparat acolo o proprietate. Acum, satul este vizitat anual de peste 10.000 de turisti, majoritatea straini. Totodata, preturile la imobiliare au explodat. Oare experienta de la Viscri nu poate fi repetata si-n alta parte ?
Sunt incredintat ca turismul rural trebuie sa apartina comunitatii din satul respectiv, care ar trebui sa constientizeze avantajele conservarii modului traditional de viata si sa-l valorifice pentru a obtine venituri suplimentare. Satenii sunt primii care trebuie sa inteleaga ca pentru a-si imbunatati nivelul de trai, de fapt nu este nevoie sa schimbe mai nimic in modul lor de viata, pentru ca tocmai in felul acesta vor avea cel mai mult de castigat. Pastrarea arhitecturii traditionale, a interioarelor tipic taranesti, a retetelor gastronomice traditionale, transmise din mama-n fiica, a portului popular, a obiceiurilor de sarbatori, a colindelor si muzicii traditionale, este in avantajul satenilor. Studiile efectuate au subliniat faptul ca autenticitatea traiului la tara, unicitatea si diversitatea ofertei culturale in zonele rurale, bogatia peisajului rural, dar si gastronomia locala sunt elemente care contribuie la definirea ofertei romanesti de turism in general, si a turismului rural in special.
In tendinta generala de revenire la valorile civilizatiei universale, satul turistic romanesc poate insemna un pas spre Europa. Poate un pas mic pentru omenire, dar mare pentru tara noastra.