Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata: Sanse egale tuturor tinerilor indeferent de mediul in care traiesc, urban sau rural. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Dupa cum bine cunoastem, Romania este o tara preponderent rurala, mai exact 59% din suprafata si 45,8% din populatie.
In ciuda potentialului agricol, populatia rurala nu are un trai decent.
In anul 2011, riscul de saracie si excluziune din mediul rural era de 40,3%. Nivelul de educatie din mediul rural este scazut.
Daca ne uitam pe indicatorii statistici, satele au de mai mult de sapte ori mai putini absolventi de universitate decat orasele. Nu este o noutate faptul ca tinerii parasesc zonele rurale.
Mai mult de jumatate dintre angajatori considera ca nivelul de calificare profesionala a tinerilor din rural nu corespunde cerintelor pietei.
Stimati colegi, trebuie sa reconsideram legislatia in vederea acordarii de sanse egale pentru acesti tineri din mediul rural. Trebuie sa punem accent pe formarea de personal calificat in mediul rural, cresterea unei generatii de tineri activi economic, reducerea somajului si cresterea puterii de cumparare in mediul rural.
Apreciez ca Ministerul Educatiei a imbunatatit invatamantul profesional si tehnic cu profil agricol pentru ca tinerii sa fie atrasi catre acest domeniu, iar Romania sa isi valorifice propriul potential, precum si fondurile disponibile in urmatorul exercitiu bugetar al Uniunii Europene.
Tinerii trebuie sa isi imbunatatesca cunostintele despre cresterea animalelor si cultivarea pamantului prin programe de dezvoltare profesionala, agricola si de afaceri care sa includa sesiuni practice variate â€" organizare de loturi demonstrative pentru diverse culturi, de demonstratii concrete cu utilaje si echipamente agricole moderne. Totodata trebuie sa invete cursuri de management, marketing si etica in afaceri, care care sa faciliteze accesul fermierilor la oportunitatile de piata si de finantare aparute in perioada urmatoare.
Educatia in domeniul agriculturii este esentiala pentru a profita de oportunitatile oferite de Uniunea Europeana: conform propunerii de buget, agricultura si dezvoltarea rurala vor beneficia, prin Politica Agricola Comuna, de o finantare de 17,5 de miliarde de euro in perioada 2014-2020.
Foarte multi tineri considera ca invatamantul agricol si statutul de agricultor sau fermier sunt indezirabile. Mai mult decat atat, chiar parintii au perceptia ca agricultura nu ofera locuri de munca, deci nu-si doresc o cariera pentru copiii lor in acest domeniu. Trebuie ca impreuna sa incercam sa schimbam aceasta mentalitate si sa oferim sanse egale tuturor tinerilor indeferent de mediul in care traiesc.