Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica intitulata: Ziua internationala de actiune pentru sanatatea femeilor. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
28 mai este Ziua internationala de actiune pentru sanatatea femeilor. Marcam aceasta zi pentru a ne reaminti ca sanatatea, in general, si sanatatea femeilor, in mod particular, sunt considerate valori fundamentale ale familiei si ale societatii moderne.
Sanatatea femeilor este asociata indeosebi cu cea a copiilor, dar si a celorlalti membri ai familiilor, pentru ca o femeie sanatoasa este o garantie de sanatate pentru cei din jurul ei. Iar pentru ca o femeie sa fie sanatoasa e nevoie sa fim atenti si sa actionam impotriva a doua dintre cele mai seriose amenintari contemporane, ce pun in pericol sanatatea acestora: cancerul de san si cel col uterin.
Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer dezvoltat la femei nu doar in Romania, ci in toata lumea. In prezent, in Romania sunt diagnosticate in fiecare an in jur de 10.000 de paciente cu cancer de san avansat sau metastatic. Daca in 1960 mortalitatea era de 11,2 la 100.000 de femei, in 2008 urcase la 27,51 la 100.000 de femei. Estimarile arata ca acest procent este in continua crestere, in Romania dar si in lume. In urma cu doi ani, Romania era tara cu cea mai mare rata a mortalitatii din Uniunea Europeana. Aceasta rata a crescut direct proportional cu incidenta. Din pacate, inca in Romania diagnosticarea in stadiul IV este frecventa.
Nu doar cancerul de san reprezinta insa un pericol pentru sanatatea femeilor. Conform statisticilor, cancerul de col uterin este principala cauza de deces in randul romancelor cu varste intre 15 si 44 de ani. Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca Romania se afla pe primul loc in Europa ca rata a mortalitatii provocata de aceasta boala, riscul fiind de trei ori mai mare la noi in tara fata de media europeana. Potrivit statisticilor de specialitate, in fiecare zi noua romance sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, de 16 ori mai multe decat media europeana. Cifrele mai arata ca aceasta boala ucide sase romance, de patru ori mai mult decat in Europa.
Jumatate din femeile diagnosticate cu cancer de col uterin au varste cuprinse intre 35 si 55 de ani. Asimptomatic, cancerul e col este greu de depistat in stadiu incipient cand se solutioneaza cu o rata de supravietuire de aproape 100%. Daca stadiul de cancer este unul mai avansat, raspandit in ganglionii limfatici, dar neextins in alte locuri, rata de supravietuire este de 92%. De aceea, diagnosticul precoce este cel mai important atu al unei persoane care sufera de cancer, iar diagnosticarea precoce se poate face prin teste regulate Papanicolau si prin acordarea atentiei la semne si simptome.
Atunci cand ne referim la problemele de sanatate ale femeilor, un aspect mai putin luat in seama il constituie sprijinul psihologic acordat pacientelor, desi acesta joaca un rol foarte important in mersul terapiei. Tocmai de aceea, nu trebuie sa ramanem indiferenti si trebuie sa fim alaturi de surorile, prietenele si partenerele noastre, atunci cand aceste maladii le afecteaza sanatatea si bunastarea!