Senatoarea Doina Elena Federovici a sustinut o declaratie politica intitulata: Sanatatea, o prioritate pentru actuala guvernare. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Declaratia mea politica de azi se refera la poate cel mai important subiect de pe agenda populatiei, sanatatea, dar pe care guvernarea PDL l-a ignorat cu obstinatie. Sanatatea a fost domeniul in care Guvernul PDL a luat decizii aberante, care au afectat in mod direct milioane de oameni bolnavi. Pentru Guvernul PSD, sanatatea a reprezentat mereu un domeniu esential, in sustinerea acestui careuia s-a implicat in mod substantial, prin decizii corecte privind redeschiderea spitalelor inchise de Guvernul portocaliu, prin investitii substantiale in constructie si reconstructie de unitati medicale, prin achizitia de aparatura medicala, si prin deciziile recente privind cresterea salariilor medicilor.
Judetul Botosani, pe care il reprezint in Parlament, a fost vaduvit ani la rand de investitii in domeniul sanatatii. In anii 2010-2011, in urma unei decizii controversate si ineficiente economic, luate de guvernarea PDL, principalele unitati spitalicesti ale judetului au fost comasate in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta: maternitatea, spitalul de copii, spitalul de psihiatrie, unitatile medicale conexe din localitatile Saveni si Darabani, etc. A rezultat un mastodont - Spitalul Judetean de Urgenta Mavromati Botosani-, in prezent una dintre cele mai mari unitati spitalicesti din Moldova si cel mai mare angajator din judet, cu peste 2100 de salariati, dar cu grave probleme de finantare, care sâ€"au reflectat in mod direct asupra calitatii actului medical si sanatatii populatiei.
In urma cu aproape un an de zile, aflat in vizita in judetul nostru, ministrul sanatatii, domnul Nicolae Banicioiu, a promis sprijin pentru achizitia de aparatura medicala pentru Spitalul Judetean Mavromati si Spitalul Municipal Dorohoi. Iar sprijinul promis nu a intarziat sa apara. In cursul saptamanii trecute, prin ordin al ministrului sanatatii, celor doua spitale le-a fost acordat, conform promisiunilor facute, 1 milion de euro pentru achizitia de aparatura medicala. Astfel, Spitalul Judetean va avea la dispozitie sumele necesare pentru dotarea salilor de operatii si a laboratoarelor de analize, iar Spitalul Municipal Dorohoi va beneficia de un computer tomograf de ultima generatie.
Acestea nu sunt singurele promisiuni concretizate ale actualului executiv. In anul 2012 s-a redeschis Spitalul Darabani, unul dintre cele 62 de spitale inchise de fosta guvernare PDL. In anul 2013 peste 25 milioane lei au fost alocate de Guvern pentru restructurarea si reabilitarea sectiei de obstretica si neonatologie a Maternitatii Botosani. Tot in acelasi an Executivul a alocat Consiliului Judetean Botosani suma de 1.077.000 lei pentru Spitalul de Urgenta si 134.000 lei pentru sanatoriul Guranda. Suma de 7.000.000 de lei alocata de Guvern in anul 2014 din Fondul de rezerva a scos Spitalul de Urgenta Mavromati din colapsul financiar in care se afla. In total, investitii de peste 35 milioane de lei au ajuns in bugetul unitatilor medicale din judetul Botosani in ultimii doi ani, onorand si chiar depasind promisiunile facute botasanenilor.
Tin sa il felicit pe domnul ministru Banicioiu pentru ca a facut ceea ce a promis pentru judetul nostru, continuand traditia instituita de primul-ministru si de alti membri ai Guvernului. Prin urmare, actualul Guvern repara ce s-a stricat in timpul guvernarii PDL, astazi facand chiar un pas in fata, in sensul cresterii calitatii actului medical in spitalele botosanene.
Cand am cerut votul botosanenilor am promis ca vom face GUVERNARE PENTRU BOTOSANI! Ne tinem de cuvant!