Conform traditiei, Sambata Mare este ultima zi de pregatire a Pastelui. Se pregatesc mancarurile traditionale: drobul, friptura de miel si borsul de miel.
Sambata Mare este ultima zi de pregatire a Pastilor, cand femeile trebuie sa pregateasca majoritatea mancarurilor, sa mai faca curat prin incaperi si sa faca ultimele retusuri la hainele noi pe care urmeaza sa le imbrace in zilele de Pasti.
De obicei, in Sambata Mare are loc si sacrificiul mielului, din carnea caruia se pregatesc mancari traditionale: drobul, numit in Bucovina cighir, friptura si borsul de miel.
Sambata seara fiecare gospodina isi pregateste cu grija cosul ce urmeaza a fi dus la biserica, pentru sfintire.
I Noaptea Invierii insa, orice activitate gospodareasca inceteaza. Oamenii se pregatesc fizic si sufleteste pentru a primi lumina Invierii, pregatindu-si haine noi si aranjandu-se.
Prin urmare, nu este interzis sa speli in Sambata Mare, insa preotii spun ca toata treaba trebuie facuta pana la lasarea noptii.